Po ukończeniu szóstego miesiąca życia przychodzi moment na wprowadzenie do diety niemowląt pokarmów stałych. Jednym z pomysłów na rozszerzenie diety naszego dziecka może być zalecana przez pediatrów i specjalistów do spraw żywienia niemowląt kaszka pszenna.
Kaszki jako uzupełnienie diety mlecznej
Kaszki są powszechnie dostępnym i bardzo popularnym wyborem w żywieniu niemowląt od siódmego miesiąca życia. Istnieje szeroki wybór produktów tego typu, od kaszek pszennych, mlecznych, przez wielozbożowe, ryżowe po bezmleczne. Kaszka, podobnie jak mleko modyfikowane, musi być dostosowana do indywidualnych potrzeb maluszka. Jeśli mamy do czynienia z alergikiem, sięgamy po kaszkę pszenną bezmleczną, pozbawioną białek mleka krowiego.
Przygotowujemy ją wówczas, w zależności od sposobu karmienia niemowlęcia, na bazie odciągniętego mleka mamy lub mleka dla alergików. Zdrowy maluch może natomiast spożywać dowolny rodzaj jedzenia, w zależności od upodobań smakowych. Warto jednak zacząć wprowadzać różne typy kaszek pszennych stopniowo, równocześnie obserwując wystąpienie ewentualnych objawów alergii.
Kaszka pszenna optymalnym wyborem żywieniowym dla Twojego malucha
Sprawdźmy, jakie argumenty przemawiają za wyborem kaszki pszennej dla naszego maluszka:
- Kaszka pszenna nie zawiera białek mleka krowiego i laktozy, dzięki temu jest polecana dla niemowląt ze stwierdzoną alergią bądź nietolerancją cukru mlecznego.
- W swoim składzie posiada niezbędne i niezwykle cenne dla niemowląt składniki odżywcze, przede wszystkim kwasy tłuszczowe, optymalną ilość węglowodanów, błonnika, białka, sodu, a także witaminę B1 – tiaminę, odpowiedzialną za przetwarzanie węglowodanów w energię.
- Kaszka pszenna nie posiada w swoim składzie cukru. Nie zawiera sztucznych składników, barwników, konserwantów.
- Producenci zapewniają o bezpiecznym pochodzeniu zbóż, z których powstają kaszki pszenne. Pszenica pozyskiwana jest z certyfikowanych upraw ekologicznych, dzięki czemu produkty sygnowane są znakiem 100 % organic.
- Kaszka pszenna bezmleczna jest bezpiecznym wyborem przy rozszerzaniu diety sześciomiesięczniaka i może być, m.in. obok gotowanych na parze warzyw, jednym z pierwszych podanych maluchowi dań.
- Według zaleceń Europejskiego Towarzystwa do spraw Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci z 2007 roku najbardziej optymalnym czasem na wprowadzenie glutenu w diecie dziecka stanowi przedział między czwartym a szóstym miesiącem życia. Dlatego kaszka pszenna jest produktem, przy pomocy którego możemy podać maluchowi pierwszy posiłek glutenowy.
- Dodatkowym atutem kaszki pszennej jest łatwość jej przygotowania. Wystarczy rozrobić ją z odciągniętym mlekiem matki lub z mlekiem modyfikowanym. Zabiegane mamy mogą więc w szybki i mało skomplikowany sposób zapewnić dziecku pożywny i zdrowy posiłek.
- Odpowiednia konsystencja i delikatny, przyjemny posmak kaszki pszennej sprawiają, że niemowlęta reagują pozytywnie na przygotowany posiłek.
Warto rozważyć w diecie swojego dziecka kaszkę pszenną, bo jest ona doskonałym pomysłem na urozmaicenie diety niemowlęcia po szóstym miesiącu życia. Kaszka pszenna jest dobrą alternatywą dla dzieci uczulonych na białka mleka krowiego i nietolerujących laktozy. Brak cukru w składzie kaszki i ekologiczne pochodzenie składników, z których jest produkowana, czynią wybór kaszki pszennej zdrowym wyborem dla malucha.