W pięciu smakach, czyli Tydzień azjatycki w sieci Lidl

 
Kuchnia azjatycka to wspólna nazwa dla kuchni państw leżących w Azji, lecz przede wszystkim dla kuchni chińskiej, koreańskiej, japońskiej, wietnamskiej oraz indyjskiej. Każde z tych państw,
a nawet różne regiony w jednym państwie mają charakterystyczne dla siebie smaki. Gdyby zapytać mieszkańca Chin o smak jego kuchni narodowej, na pewno powiedziałby o podziale na kuchnię słodką oraz ostrą. W kuchniach Azji wykorzystuje się również smak słony, kwaśny oraz gorzki. Aby oddać taki efekt w kuchni, trzeba sięgnąć po odpowiednie przyprawy.
W sieci Lidl dostępna jest ich szeroka gama: chilli, imbir, cebulka, kolendra, mieszanka ziół azjatyckich oraz trawa cytrynowa. Cena: 6,99 zł / 9/10/12/14/16/18 g
 

Gdy wchodzi się do kuchni, w której powstaje azjatyckie jedzenie, przede wszystkim czuje się zapach. Obok przypraw wpływ na wyjątkowy zapach potraw mają sosy. W sieci Lidl przygotowany został bogaty asortyment sosów azjatyckich. Na sklepowych półkach można znaleźć między innymi sosy do dań z woka. Cena: 3,99 zł / 490 g
 

Obok ryżu bazą dań azjatyckich jest makaron. Może on być gotowany, ale równie popularny jest podsmażany. Poprzez łączenie go z różnymi przyprawami oraz warzywami i owocami codziennie można odkryć nowe smaki. W sieci Lidl dostępny jest makaron Chow Mein, którego można użyć przy sporządzaniu sosów i sałatek. Cena: 2,99 zł / 250 g
 

Cechą charakterystyczną dla kuchni azjatyckiej jest również sposób przygotowania posiłków. Można je przygotowywać na parze lub smażyć na głębokim oleju. W czasie przygotowywania dań na głębokim oleju przydadzą się dostępne w sieci Lidl oleje azjatyckie, w szczególności olej wok. Na półkach sklepów znaleźć można również aromatyczne oleje archaidowe oraz sezamowe, które można wykorzystać jako dodatek do sałatek, sosów oraz dipów. Cena: 9,99 zł / 250 ml
 

W Azji leżą również Indie. Ktokolwiek tam był zawsze mówi o nich jako o kraju pełnym  kolorów. Różnymi barwami mieni się również kuchnia indyjska. Co ciekawe, w tym odległym od Polski kraju można znaleźć danie na pierwszy rzut oka znane polskim konsumentom – pierożki. Różnią się jednak one od tych serwowanych w naszej kuchni. W Indiach nazywane są one samosami  i są przygotowywane na głębokim oleju. Mają też bardziej ostry, trójkątny kształt. W sieci Lidl dostępne są w różnych smakach od owoców tropiklanych po warzywno-rybne. Cena: 12,99 zł / 240 g
 
Tikka Massala Sauce to tradycyjny sos indyjski, który zdobył popularność na całym świecie. Tworzy go połączenie sosu pomidorowego ze śmietaną oraz dodatek jogurtu i miodu. Całość przyprawiona jest na średnio ostro. Warto zauważyć, że w nazwie sosu kryje się słowo masala. Masala natomiast to mieszkanka przypraw i ziół charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. W ofercie sieci Lidl znalazł się również Korma Sauce. Jest to charakterystyczny kremowy sos curry pochodzący z północnej części Indii o ciepłym żółto-musztardowym kolorze. Do sosu śmietanowego dodano krem kokosowy i migdały, dzięki którym Korma Sauce jest aromatyczny i łagodny. Cena: 5,99 zł / 500 g
 
Rodowód indyjski ma również sos India Mango Chutney. Sos jest bardzo gęsty i nadaje się do podawania z innymi potrawami indyjskimi. Kojarzy się z Indiami nie tylko ze względu na smak, ale również przez soczysty, ciepły pomarańczowy kolor. Zazwyczaj sos ten łączy się z kurczakiem i ryżem. Cena: 4,99 zł / 340 g
 
Dużą popularnością na świecie i w Polsce cieszą się spring rolls nazywane w Polsce sajgonkami. Każdy region Azji ma swój własny sposób ich przyrządzania oraz produkty potrzebne do ich użycia. W niektórych regionach Azji spożywa się sajgonki na zimno owinięte papierem ryżowym. Klasyczna sajgonka składa z farszu owiniętego ciastem. W ofercie sieci Lidl można znaleźć różne rodzaje sajgonek: pakowane po 4 sztuki, standardowej wielkości sajgonki z farszem od wieprzowego oraz drobiowego po warzywny lub opakowania zawierające 20 mini-sajgonek wegetariańskich. Sajgonki dostępne są w stałym asortymencie w cenie 7,99zł / 400g, cena promocyjna podczas Tygodnia azjatyckiego (23.04-29.04): 5,99 zł / 400 g

 
Kuchnia azjatycka korzysta z otaczającej ją przyrody. Pędy bambusowe można wykorzystać do sałatek, dań mięsnych i bez mięsa, zup oraz deserów. Są chrupiące, mają lekko gorzkawy, delikatny smak. Są pełne wartości odżywczych. Bambus znany jest również jako roślina
o właściwościach leczniczych, a jego młode pędy dobrze wpływają na układ trawienny. Cena: 2,99 zł / 330 g
 
Warzywa są jednym z najważniejszych składników azjatyckiej kuchni i trudno wyobrazić sobie bez nich główne dania. Nie są one tylko dodatkiem do obiadu, ale stanowią jego ważną część. Bardzo często patrząc na azjatycki talerz ma się wrażenie, że to one na nim dominują. Być może w takich proporcjach żywieniowych trzeba szukać recepty na azjatycką długowieczność? W sieci Lidl dostępne są świeże kiełki fasoli mung, które są bogate w witaminy oraz zawierają dużo związków korzystnie wpływających na organizm. Cena: 2,47 zł / 150 g
 
W restauracjach posiadających dania z kuchni azjatyckiej zazwyczaj ilością papryczek obok nazwy potrawy oznacza się jej ostrość. To bardziej pikantne oblicze azjatyckiej kuchni można poznać przy zakupie panierowanego w sezamie filetu z kurczaka z  ostrym dipem. Atutem tego dania jest możliwość jego szybkiego przygotowania – wystarczy 5 minut. Cena: 12,99 zł / 500 g
 
Palma kokosowa często nazywana jest drzewem życia, ponieważ jej owoce dostarczają potrzebne i korzystne substancje odżywcze. Sieć Lidl oferuje aromatyczne mleczko kokosowe, które można wykorzystać zarówno podczas sporządzania potraw azjatyckich, jak również przyrządzania słodkich drinków. Cena: 5,99 / 400 ml