Na polskich stołach sałatka jarzynowa to podstawowe danie podczas śniadania wielkanocnego. Jednak w tym roku warto urozmaicić nieco jadłospis i skorzystać z bardziej wyszukanych, a jednocześnie smakowitych potraw. Zobacz sprawdzone i pyszne sałatki, których nie powinno zabraknąć podczas ustalania menu wielkanocnego!
Sałatka z białą kiełbasą i jajkami
Sałatka z białą kiełbasą i jajkiem to sycące danie, które możemy podać zarówno podczas śniadania, jak i obiadu. Sałatka wielkanocna składa się z produktów, które podczas świąt zawsze trzymamy w lodówce. Podstawą jest oczywiście biała kiełbasa pokrojona w plasterki, jajka ugotowane na twardo, papryka oraz mix sałat (sałata lodowa, roszponka i rukola). Smak potrawy podkreślimy pysznym sosem – wystarczy zmieszać chrzan, jogurt naturalny, przyprawy oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY.
Sałatka śledziowa wykwintna
Czym byłyby Święta bez smakowitych ryb? W tym przepisie króluje śledź w obecności jajek na twardo. Smak podkreślą groszek konserwowy, jabłko i kukurydza konserwowa. Natka pietruszki stanie się aromatycznym dodatkiem, który jednocześnie doda walorów estetycznych sałatce. Danie będzie kompletne i bardziej wyraziste, gdy dodamy Majonez Dekoracyjny WINIARY. Sałatka śledziowa to idealny pomył zarówno na śniadanie, jak i przystawkę obiadową.
Sałatka z pora
Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych potraw. Por doda pikantnego smaku, który zostanie przełamany delikatną marchewką i jabłkiem. Również w tym daniu nie może zabraknąć jajek. Wystarczy pokroić je na małą kostkę i zmieszać z pozostałymi składnikami. Zwieńczeniem sałatki z pora będą przyprawy oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY. Na wierzch potrawy można położyć kilka listków natki pietruszki.
Sałatka wielkanocna
Wielkanocne potrawy możemy przyrządzić w różny sposób, jednak nie zapominajmy o klasycznych sałatkach. Jedną z nich jest sałatka wielkanocna. Dużą zaletą dania jest nie tylko pyszny smak, ale również krótki czas, który poświęcimy na jej przygotowanie. Wystarczy tylko kilka składników – jajka ugotowane na twardo, ogórek konserwowy, szynka konserwowa oraz szczypiorek dla podkreślenia smaku. Nie może oczywiście zabraknąć wyrazistego sosu. Z sałatką wielkanocną idealnie komponuje się sos majonezowo-chrzanowy. Danie najlepiej smakuje podawane od razu po przygotowaniu.
Warstwowa sałatka
Dania wielkanocne nie tylko powinny dobrze smakować, ale również estetycznie prezentować się na stole świątecznym. W związku z tym naszą kolejną propozycją jest sałatka przygotowana z kilku warstw. Aby zachować walory estetyczne, warto ją podawać w dużej, pękatej i przezroczystej szklance. Co wchodzi w skład sałatki? Groszek, cebula, rzodkiewka, jajka ugotowane na twardo, papryka zielona i czerwona oraz wędzony boczek. Warstwy można układać dowolnie, pamiętając, by każdą poprzedzić rozsmarowaną łyżeczką majonezu.
Sałatka śledziowo-ziemniaczana
Ziemniaki mogą nam się kojarzyć z dodatkiem do klasycznego obiadu. Jednak w tym przypadku można je wykorzystać w bardziej kreatywny sposób. Połączone ze śledziem stanowią sycące danie obiadowe. Wystarczy ugotować ziemniaki, pokroić je na plasterki, a na wierzch położyć fasolkę szparagową i kawałki śledzia. Fani ostrych smaków z pewnością docenią wyrazisty akcent, jakim jest sos majonezowy z drobno startą cebulką.