Czekolada gorzka
Dietetycy są zgodni – ten rodzaj czekolady jest zdecydowanie najzdrowszy. Oprócz niepowtarzalnego smaku, wyróżnia ją wyjątkowo pozytywny wpływ na organizm. Ma działanie zbliżone do energetycznego napoju, ale jest od niego zdecydowanie zdrowsza, gdyż zawiera naturalne składniki. Rozjaśnia umysł, poprawia koncentrację i czas reakcji – a to wszystko dzięki stymulującej mózg pirazynie. Poprawia również pamięć, co zawdzięczamy lecytynie oraz magnezowi. Na tym nie koniec dobrego! Kilka kostek gorzkiej czekolady zawiera tyle węglowodanów, potasu i żelaza, że po ich zjedzeniu odczuwamy wyraźny przypływ energii. Wykorzystują to szczególnie Ci, którzy wystawiają swoje organizmy na duże przeciążenia – amatorzy sportu lub studenci w trakcie sesji. Flawonoidy zapobiegają miażdżycy i nowotworom, dlatego o kilku kostkach gorzkiej przyjemności każdego dnia powinny pamiętać osoby szczególnie narażone na te choroby. Jej właściwości przydają się również podczas przeziębienia – teobromina skutecznie hamuje kaszel. Przyjemne z pożytecznym – to połączenie, które sprawdza się w każdych okolicznościach. Takie właśnie jest jedzenie gorzkiej czekolady – rozpieszcza podniebienie i pozytywnie stymuluje organizm.
Czekolada deserowa
Jest drugim jeśli chodzi o zawartość odżywczych składników rodzajem tych słodyczy. Zawiera od 30 do 70% miazgi kakaowej, dla porównania – czekolada gorzka ma jej nawet 95%. Deserowe kostki zawierają cukier i inne dodatki, które w nadmiernych ilościach mogą spowodować pojawienie się zbędnych centymetrów w talii. Ten rodzaj czekolady wykorzystywany jest w wielu potrawach i – wspólnie z gorzką – zdominował przepisy z czekoladą.
Czekolada mleczna
Słodkie, delikatne, rozpływające się w ustach – któż nie skusiłby się na odrobinę takich pyszności? Zawartość miazgi kakaowej w czekoladach mlecznych wynosi około 25%, ich nieodłącznym składnikiem są mleko oraz proszek mleczny. Wyjątkowo słodki smak to zasługa cukru, którego zawartość może wynosić nawet do 50%. Dbając o linię należy więc zachować umiar w jej spożywaniu.
Czekolada biała
Co bardziej konserwatywni smakosze czekolady nie uznają jej za pełnowartościowy produkt, ponieważ w składzie nie znajduje się kakao. Z czego jest więc zrobiona? Głównym składnikiem jest cukier, który stanowi nawet do 70% tabliczki. W procesie produkcji wykorzystywane jest również masło kakaowe oraz mleko. Choć w nazwie występuję określenie biała, czekolada jest w rzeczywistości kremowa lub koloru kości słoniowej. Jest to najbardziej kaloryczny z jej rodzajów.
Kuwertura
To ostatni, choć nie mniej ciekawy niż poprzednie gatunek czekolady. Wyróżnia się wysoką zawartością masła kakaowego, wykorzystywany jest przede wszystkim w branży cukierniczej. Czekoladowe polewy, skorupki pralin, drobne, słodkie pastylki– to właśnie do nich używa się kuwertury. Sprawia ona, że są one błyszczące i przyjemnie chrupiące.