Chipsy, chrupki oraz krakersy i paluszki wszelkiego rodzaju są, nie ukrywajmy, smaczne. Uzależniające i w połączeniu z alkoholem i słodkimi, często gazowanymi, napojami stanowią istną bombę dla naszego organizmu. Bombę, nie tylko kaloryczną – mieszanka konserwantów, ulepszaczy smaków i innych równie smakowitych dodatków stanowi dla naszego organizmu  bombę z opóźnionym zapłonem.

 

Orzeszki zamiast chipsów

Ale czy to oznacza, że musimy całkowicie rezygnować z chrupiących przekąsek? Nic podobnego – po prostu zacznijmy wybierać je nieco rozsądniej. Zrezygnujmy z tłustych chipsów i tuczących paluszków. Lepiej zastąpić je czymś nieco bardziej zdrowym.

Doskonałą alternatywą są rożnego rodzaju orzechy. Choć bardzo kaloryczne, to dostarczają naszemu organizmowi wielu dobroczynnych składników i zaliczane są do jednych z najbardziej zdrowych bakalii. Spożywanie orzechów zmniejsza ryzyko chorób serca. Witaminy E i witaminy z grup B, w które to orzeszki są bogate, korzystnie wpływają na kondycję naszej skóry i wspomagają pracę mózgu.

Dobrze jest wybierać orzechy z dobrych i sprawdzonych źródeł. Tylko wtedy mamy pewność, że nasze bakalie będą świeże i najwyższej jakości. Na zaufanie zasługują np. produkty firmy Felix.

Pieczona nowość od Felixa

Choć orzechy same w sobie stanowią bogactwo smaków to warto sięgnąć także po nieco wzbogacone smaki i aromaty. Orzeszki pieczone, solone lub po prostu prażone (w wersji dietetycznej prażone bez soli i tłuszczu) odkryją przed nami całkiem nowe doznania smakowe i z powodzeniem zastąpią niezdrowe chipsy i inne tego typu przekąski.

Na uwagę zasługują przede wszystkim orzeszki pieczone Felix,wypiekane są innowacyjną metodą podwójnego prażenia. Podczas ich wypiekania nie używa się tłuszczu (dzięki temu są też mniej kaloryczne niż tradycyjne orzeszki). Dodatkowym atutem jest to, że spokojnie można sięgać po nie podczas czytania książek lub wieczoru gier z przyjaciółmi – orzeszki te, dzięki nowej technologii prażenia, nie brudzą rąk.