Lepsza odporność
Czarny i zielony gatunek herbaty jest jednym z najlepszych źródeł katechin – silnych przeciwutleniaczy. Sprawiają one, że nasz system odpornościowy stale się wzmacnia i pomagają w usuwaniu z niego szkodliwych toksyn. Przeciwutleniacze (oprócz katechiny w herbacie znajdują się także teaflawiny i tearubiginy) zapobiegają powstawaniu nowotworów, wspomagają nas także w walce z nimi. Herbata działa bakteriobójczo, bakteriostatycznie i przeciwzapalnie.
Zgrabna sylwetka
Katechiny pomogą nam także w dbaniu o figurę, działają one bowiem jak blokady na tłuszcz. Warto także wspomnieć o teinie (zdrowszej kofeinie), która pobudza nasz organizm do szybszej przemiany materii i ułatwia wykorzystywanie już zgromadzonych zapasów tłuszczów. Ponadto herbata działa moczopędnie, zapobiegając obrzękom i otyłości.
Mocne kości
Zielona herbata zawiera epigalokatechiny, które stymulują pracę enzymu odpowiedzialnego za wzrost kości oraz przyczyniają się do ich mineralizacji. Oznacza to, że częste picie tego naparu ma działanie profilaktyczne przeciw osteoporozie.
Zdrowe zęby
W herbacie znajduje się spora ilość fluorku, więc dzięki jej piciu zapobiegniemy próchnicy. Zielona herbata słynie z dużej zawartości polifenoli, które dodatkowo ograniczają powstawanie płytki nazębnej. Herbaciany napar powstrzymuje też rozwój bakterii beztlenowych, które są odpowiedzialne za nieświeży oddech.
Serce jak dzwon
Wspomniane już wcześniej polifenole chronią także nasze serce przed zawałami serca. Czarna herbata obniża też skurczowe i rozkurczowe ciśnienie serca. Regularne spożywanie sporej ilości herbaty (ok. 5-6 filiżanek na dzień) znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca, a także pobudza krążenie, rozszerza naczynia krwionośne i chroni przed udarem mózgu.