Niska, dorastająca do 60 cm roślina wieloletnia wykorzystywana od wieków w medycynie dawnej i ludowej, a także wspóczesnej alternatywnej jako cenne źródło fitozwiązków, witamin i minerałów.
Dzika, ale jadalna. Ta wszędobylska roślina cieszy oko swoimi różowo-purpurowymi łebkami skupiającymi rurkowate kwiaty. Gdyby rosła na wysokości naszych oczu, z pewnością bardziej docenilibyśmy jej piękno i delikatność. Urocza, odżywcza dla ciała, bliska sercom kobiet – taka właśnie jest czerwona koniczyna.
Menopauza i PMS
Czerwoną koniczynę uważa się za typowe zioło kobiece, ponieważ jak pokazały liczne badania, przynosi ulgę podczas menopauzy, a także wspiera w okresie pomenopauzalnym. Wszystko to za sprawą cennych izoflawonów, czyli fitohormonów naśladujących działanie estrogenów, i to one głównie decydują o zastosowaniu czerwonej koniczyny jako alternatywa dla zastępczej terapii hormonalnej – głównie w formie suplementu.
Spożywanie czerwonej koniczyny przyczynia się do zmniejszania częstotliwości uderzeń gorąca, potliwości, poprawy nastroju oraz rtmu snu, a także do łagodzenia objawów depresji i lęku u kobiet po menopauzie. Działa również przeciwobrzękowo i uspokająco, co może mieć duże znaczenie dla kobiet, które ciężko przechodzą stan przedmiesiączkowy (PMS).
Ale to nie wszystko, co ma do zaoferowania czerwona koniczyna…
Bogactwo cennych substancji
Zioło to zawiera szereg innych fitozwiązków, witamin i soli mineralnych, które w połączeniu z izoflawonami stanowią kompleks substanji poprawiających jakość życia kobiet w ich często niełatwych okresach, takich jak PMS, menopauza czy po menopauzie. Jest bogata, m.in. w flawonoidy, garbniki, białko, witaminy: A, E, C, K, tłuszcze, kwasy: kumarynowe i salicylowe, mikroelementy: żelazo, miedź, magnez, cynk, krzem, siarka, molibden, i inne.
Inne zastosowania czerwonej koniczyny
Na izoflawony zawarte w koniczynie naukowcy zwrócili uwagę dopiero w XX wieku, a do tego czasu w ziołolecznictwie wykorzystywano ją głównie jako środek wykrztuśmy, moczopędny, napotny, antyseptyczny, uszczelniający naczynia krwionośne, odżywczo-wzmacniający oraz eliminujący zastoje krwi i limfy. Zewnętrznie jako okłady przy zapleniu spojówek, trądziku oraz płukanek do włosów, a także jako ważny składnik aromatycznych leczniczo-pielęgnacyjnych kąpieli.
Przeciwwskazania i dawkowanie
Czerwona koniczyna to prawdziwa dobrodziejka. Mimo to, przeciwwskazaniem do jej stosowania jest ciąża oraz przyjmowanie leków na rozrzedzenie krwi.
Najłatwiejszą, a za razem najlepiej przyswajalną formą podania czerwonej koniczyny jest sproszkowane całe ziele. Aby w pełni mogła rozwinąć swoje działanie, należy zażywać ją przez kilka miesięcy. Pierwsze efekty można zaobserwować już po dwóch lub trzech tygodniach.
Jakość surowca ma znaczenie
Czerwoną koniczynę zbiera się w okresie kwitnienia. Surowiec powinien być starannie wybrany oraz suszony w odpowiednich warunkach. Dzięki temu zachowuje swoje właściwości i wysoką zawartość substancji aktywnych. Odpowiednio dobrany suplement to gwarancja wysokiej jakości oraz efektywności terapeutycznej.
Autorka:
Dorota Bartnik – Życie Usłane Ziołami
Masz pytania do specjalisty? Napisz do nas na [email protected]
Chcesz kupić sprawdzoną Czerwoną Koniczynę ze zniżką VIP? Sprawdź tutaj
Źródła:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3206499/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19948385/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26471215/
4. https://rozanski.li/445/koniczyna-trifolium-i-jej-izoflawony/