Masło orzechowe – mus z prażonych orzeszków ziemnych, to jedno z najbardziej znanych „dań” kuchni amerykańskiej i holenderskiej. Wiele razy zastanawiałaś się nad jego kupieniem, ale słyszałaś, że jest niezdrowe i bardzo kaloryczne? Nic bardziej mylnego! Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na temat masła orzechowego, które już dziś powinnaś wprowadzić do swojej diety.
Masło orzechowe to nie puste kalorie!
Orzechy to przede wszystkim źródło kwasów oleinowych, które zapobiegają miażdżycy, chorobom układu krwionośnego. Obniżają też poziom cholesterolu we krwi. Są bogate w potas, białko roślinne, błonnik, witaminę E (tzw. witamina młodości) oraz wspierają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację. Masz problemy skórne? Koniecznie jedz masło orzechowe! Duża zawartość cynku wpłynie korzystanie na Twoją skórę, włosy i paznokcie! Jesteś wegetarianinem? W takim razie masło orzechowe to idealny wybór dla Ciebie! Nie dość, że w całości wyprodukowane jest z naturalnych składników pochodzenia roślinnego, to jeszcze dzięki dużej ilości białka, pomoże uzupełnić Ci braki wynikające z odstawienia mięsa. Dodatkowo, zawarta w orzechach niacyna i kwas foliowy, będą korzystnie wpływać na układ trawienny, zwłaszcza dzieci i nastolatków.
Masło orzechowe jest tłuste i tuczy?
Dbasz o linię i słyszałaś, że masło orzechowe jest tłuste i tuczy? Koniecznie musisz uświadomić sobie, że jest zasadnicza różnica między tłustymi chipsami, paluszkami czy precelkami a masłem orzechowym. Owszem, jest dość kaloryczne (70 g w płaskiej łyżeczce), ale jednocześnie bardzo bogate w tłuszcze nienasycone, które przyczyniają się do… spalania tkanki tłuszczowej! Dlatego jeśli chcesz być fit, powinnaś nauczyć się odróżniać tłuszcze nasycone (te złe) od nienasyconych, które mają pozytywny wpływ na Twój organizm! Wniosek? Masło orzechowe trzeba jeść, ale najlepiej wybierać te bez soi, soli i cukru. Takie produkty dostępne są np. w Primavika, a ich smak niczym nie różni się od tych nieco bardziej kalorycznej wersji. Zmagasz się z uczuleniem na gluten albo masz cukrzycę? Nic straconego! Ostatnio coraz częściej pojawiają się masła całkowicie bezpieczne dla osób zmagających się z tymi chorobami.
Z czym jeść masło orzechowe?
Masło orzechowe najczęściej używane jest przy śniadaniu – można nim posmarować pieczywo lub naleśniki. Doskonale będzie pasować też do owsianki, słodkich racuchów czy jaglanki. Ty jednak chciałabyś użyć go w jakimś innym daniu? Podpowiadamy: masło sprawdzi się jako dodatek do sosu sałatkowego. Przygotuj sałatę lodową, ogórka, kukurydzę, małą pierś z kurczaka, oliwę z oliwek, masło orzechowe oraz przyprawy, które najbardziej lubisz. Pierś usmaż (najlepiej w papirusie), pokrój w drobne kawałeczki i dodaj sałatę, pomidora, ogórka i kukurydzę. W między czasie przygotuj sos – masło zmieszaj z łyżeczką oliwy z oliwek i przyprawami, a następnie dodaj do kurczaka i warzyw. Będzie nie tylko fit, ale przede wszystkim smacznie!