W krajach Bliskiego Wschodu bardzo popularny jest kminek rzymski.

 

Jako przyprawę używa się owoc kminku o kształcie wygiętego sierpu.
Owoc kminku ma ok. 5 mm długości, duża zawartość olejku eterycznego
, szarobrunatny kolor, bardzo silny zapach i słodko – palący smak.

 

Kminek dodawany jest do potraw, pieczywa , serów.
Używany jest do marynat oraz kiszenia kapusty i ogórków.

 

Służy także do wyrobu nalewek.

 

Właściwości lecznicze kminku:

 

Kminek ma działanie wiatropędne, mlekopędne, żółciopędne.
Ma także działanie rozkurczowe .

 

Kminek jest bardzo pomocny przy wzdęciach, braku łaknienia ,
kolkach oraz zaparciach.

 

Przepis na zupę kminkową:

 

Składniki:

 

2 marchewki, 2 pietruszki, seler
duża cebula
2 łyżki masła roślinnego
ziele angielskie, majeranek, sól

 

Sposób przygotowania:

 

Obrać włoszczyznę pokroić na drobne cząstki i podsmażyć na maśle. Wrzucić do garnka z gotującą się wodą (ok. 2 litry). Tak samo postępujemy z cebulą. Dodać ziele angielskie. Gotujemy wywar jarzynowy ok. 25-30 min.

 

Na patelni smażymy na maśle roślinnym nasiona kminku, tak by zaczęły pachnieć. podsmażony kminek dodać do wywaru z warzyw . Dodać majeranek i posolić do smaku. Gotować jeszcze przez chwilę.

 

Zupę jemy z grzankami podanymi osobno.
Zupę można zabielić np. mlekiem sojowym.

 

Smacznego ! 🙂

 

Wypróbuj nowe, oryginalne oraz tradycyjne i sprawdzone smaki w Twojej kuchni….
szczegóły : zobacz tutaj 
 

 

Arek Czapla