Co jeść, aby mieć białe zęby?

Każdy z nas marzy o perłowym uśmiechu i białych zębach, który dodaje atrakcyjności i pewności siebie. Sposobów na śnieżnobiałe zęby jest wiele. Możemy udać się do stomatologa na profesjonalne wybielanie zębów tudzież skorzystać z domowych sposobów. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wspomóc zabieg wybielanie odpowiednią dietą. Często zapominamy, że to co jemy wpływa na wygląd naszego uzębienia. Zatem, zastanówmy się co jeść, aby mieć zdrowe i białe zęby?

Przetwory mleczne

Aby zachować śnieżnobiały uśmiech powinniśmy do naszej diety wprowadzić produkty bogate w białko. W przetworach mlecznych znajduje się wapń, która jest jednym z budulców zębów. Produkty takie, jak mleko, twaróg, jogurty naturalne, nie tylko pomogą nam zachować biały kolor zębów, ale również ochronią je przed próchnicą. Jeżeli chcesz mieć zdrowe i białe zęby, regularnie spożywaj nabiał.

Truskawki

Truskawki nigdy nie zastąpią profesjonalnego wybielania zębów, ale mogą wspomóc cały proces. Te owoce zawierają spore ilości kwasu jabłkowego, który jest jednym ze składników past wybielających. Truskawki zapobiegają także osadzaniu się kamienia i wspomagają leczenie zapalenia jamy ustnej, ze względu na właściwości regenerujące.

Olej kokosowy

Olej kokosowy, coraz częściej stosowany jest w celu poprawienia koloru zębów. Przed snem warto przez kilka minut płukać nim, zęby, aby usunąć bakterie i substancję, która zabarwia szkliwo. Popularną praktyką jest także smarowanie uzębienia olejem kokosowym, po myciu zębów. Zabieg z pewnością, choć w niewielkim stopniu przyczyni się do posiadania hollywoodzkiego uśmiechu.

Aby zachować śnieżnobiały uśmiech unikaj pokarmów, które zabarwiają uzębienie. Najlepszym przykładem jest kawa, herbata, czerwone wino, a także Coca cola, która nie tylko zabarwia tkankę, ale również powiększa otwory w zębach. Unikaj palenia papierosów, przypraw typu curry i kurkuma. Jeżeli chodzi o warzywa to chcąc mieć białe zęby, zrezygnuj z jedzenia buraków, marchewki oraz jagód. Mimo, że te produkty zawierają wiele witamin, minerałów oraz są dobre w smaku, nie przyczynią się do posiadania białego uśmiechu. Sos sojowy, który dodaje egzotycznego smaku potrawą sprawia, że nasze zęby żółkną, a więc warto i ten produkt wyeliminować z diety.

Żółty ser

Żółty ser posiada wiele właściwości – podnosi PH płytki nazębnej, a zarazem zmniejsza pojawienie się próchnicy oraz zapalenia dziąseł. W żółtym serze znajdują się difosforany, które są jednym ze składników past wybielających do zębów. Ponadto skutecznie wspomagają proces wybielania zębów.

Decydując się na profesjonalne wybielanie zębów pamiętaj, aby po zabiegu nie tylko dbać o higienę jamy ustnej, ale również stosować białą dietę, która pozwoli na dłużej zachować biały uśmiech.