Owoce i kwiaty czarnego bzu posiadają silne właściwości lecznicze. Są świetnym środkiem wspomagającym organizm w walce z infekcją: dzięki dużej zawartości soli mineralnych i witamin. Łagodzą kaszel, leczą gorączkę.
Używane są głównie w postaci soku, czy to z wodą czy dodany do herbaty, wzmacnia drogi oddechowe oraz naczynia krwionośne i naczynka, co pozbawia nas 'pajączków’. Wspomaga również pracę układu trawiennego i moczowego (właściwości moczopędne oraz regulacja pracy nerek). Regularne picie zapobiega obrzękom nerek, częstym zapaleniom pęcherza i problemom z trawieniem.
Leczenie – przy przeziębieniu, piciem soku z owoców czarnego bzu, ale też naparu z kwiatów, pozbawiamy chorobę jakichkolwiek szans na rozwój i to każdego z objawów (obniża gorączkę, działa wykrztuśnie i lekko przeciwbólowo)! Kolejnymi schorzeniami, na które kwiaty i owoce działają zbawiennie to zgaga oraz wzdęcia.
Ciekawostki – świeże kwiaty można dodawać do sałatek, jajecznicy i omletów (świetnym połączeniem wizualnym i jakościowym będzie dodanie jarmużu, który również ma mnóstwo właściwości.
Obróbka termiczna (np. zalanie kwiatów czy owoców ciepła/gorącą wodą, dodanie do jajecznicy) niweluje obecność sambunigryny i sambucyny, które w za dużej ilości mogą być trujące. Dlatego też nie można zjadać owoców bzu prosto z drzewa! Czarny bez stosowany regularnie, ale z umiarem, działa cuda!