* Dieta podstawowa powinna się składać z:
* 30% tłuszczu – pochodzącego głównie z ryb, drobiu, tranu i oliwy z oliwek,
* 55% złożonych węglowodanów – z całych ziaren zbóż, warzyw i roślin strączkowych,
* 15% białek – głównie pochodzenia roślinnego z soczewicy, fasoli i grochu,
* 8 – 10 szklanek wody.
* Codziennie wolno jeść:
* warzywa z rodziny krzyżowych : brokuły, brukselka, kapusta, kalafior,
* warzywa strączkowe : fasola – biała, czerwona, brązowa, czarna, indyjska itp., soja, soczewica, groch łuskany i zielony,
* inne warzywa – botwina, bób, buraki, cebula, cykoria, czosnek, dynia, fasolka szparagowa i zielona, młody groszek, kalarepa, karczochy, koper, koper włoski, kukurydza, marchew, ogórki, papryka, pietruszka, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, sałata, seler, seler naciowy, szczypiorek, szparagi, szpinak, szczaw, ziemniaki,
* kiszonki naturalne – kapusta biała, czerwona, buraki, ogórki,
* soja i produkty sojowe : mleko sojowe, mąka sojowa, tofu – ser z mleka sojowego,
* orzechy i nasiona – świeże, bez dodatków, nie solone – orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezamu, lnu,
* owoce – cytrusowe – pomarańcze, cytryny, grejpfruty, limonki, mandarynki,
* jagody leśne – czarna jagoda, borówki, jeżyny, żurawina,
* inne świeże owoce – arbuz, ananas, awokado, banany, brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, mango, melony, morele, papaja, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie, winogrona,
* owoce suszone – śliwki, morele, figi, daktyle,
* zboża – całe ziarna – jęczmień, gryka, kukurydza, owies, brązowy i dziki ryż, pszenica, żyto, siemię lniane,
* produkty zbożowe – makaron z ciemnej maki, nie solony popcorn,
* kasze – gryczana, jaglana, perłowa,
* otręby – owsiane, pszenne, ryżowe,
* kiełki – pszenne, ryżowe,
* nabiał – naturalny jogurt, mleko odtłuszczone, maślanka, kefir, kwaśne mleko, twaróg odtłuszczony,
* tłuszcze – oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej rzepakowy,
* ryby gotowane – zwłaszcza tłuste ryby takie jak – łosoś, śledź, makrela,
* przyprawy – czosnek, cebula, imbir, bazylia, kminek, kurkuma, rozmaryn, majeranek, ostra papryka, curry, goździki, estragon,
* napoje – woda mineralna niegazowana, herbata zielona i czarna, herbaty ziołowe takie jak mięta czy rumianek, herbaty owocowe.
* Sporadycznie wolno jeść:
* masło : 2 – 3 razy w tygodniu,
* tłuszcze roślinne : margaryna bez tłuszczów utwardzonych i olej sojowy – 2 – 3 razy w tygodniu,
* produkty mleczne : 1 lub 2 razy w tygodniu do wyboru :ser kremowy, ser niskotłuszczowy, śmietana kwaśna,
* majonez : 1 raz w tygodniu niewielka ilość,
* jaja : do 6 sztuk tygodniowo,
* drób : 3 – 5 razy w tygodniu – indyki lub kurczaki świeże, bez skóry,
* słodycze : 2 – 3 razy w tygodniu – miód, przetwory owocowe, rozcieńczone soki, mrożone desery np. sorbet lub jogurt, cukierki twarde, czekolada, kakao,
* grzyby,
* czerwone wino – tylko jeden kieliszek kilka razy w tygodniu.
* Nie zaleca się jeść:
* mięsa : tłustej wieprzowiny, wołowiny i baraniny, wątroby, serc, flaczków, nóżek wieprzowych, boczku,
* przetworów mięsnych i podrobów : mielonki, pasztetów, salcesonów, konserw,
* potraw wędzonych i konserwowanych : kiełbas, salami, baleronu,
* dań z "fast-foodów": hot-dogów, hamburgerów itp.,
* potraw smażonych : frytek, pączków,
* olei i tłuszczy: oleju kukurydzianego, smalcu, słoniny, łoju,
* zwykłej margaryny,
* surowych jajek,
* cukru białego,
* potraw z białej mąki: placków, ciastek, ciast,
* białego pieczywa (dopuszczone jedynie u pacjentów z chorobami wątroby i żołądka),
* mleka pełnotłustego i jego przetworów,
* chipsów kukurydzianych i ziemniaczanych,
* słodyczy: batonów, tortów, ciastek z kremem, lodów,
* potraw z “torebki” – zup, sosów, klusek itp.,
* napoi: kawy – zwykłej, rozpuszczalnej, bezkofeinowej, aromatyzowanej,
* napoi słodzonych: gazowanych, sztucznie barwionych i aromatyzowanych,
* alkoholi wysokoprocentowych.
Artykuł pochodzi ze strony: http://www.erodzina.com/index.php?id=40,633,0,0,1,0