Niektóre z dolegliwości układu pokarmowego, takie jak; zaparcia, uczucie ucisku w podbrzuszu, ale też wysoki cholesterol mogą być spowodowane niedoborem błonnika w diecie. Na tego rodzaju dyskomfort narażone są szczególnie osoby odżywiające się wysoko przetworzoną żywnością, unikające warzyw i owoców czy nierafinowanych zbóż. To do nich adresowany jest suplement diety zawierający błonnik witalny.
Błonnik, co to jest?
Odżywiając się przetworzoną żywnością, która jest słodsza, lżejsza, łatwiejsza do żucia pozbawiamy nasz organizm wielu ważnych dla niego składników: witamin, minerałów oraz błonnika. Ta ostatnia substancja jest tak istotna, ponieważ:
- ogranicza proces wchłaniania cukru i tłuszczu
- wspiera perystaltykę jelit
- pomaga wydalać z organizmu zbędne produkty przemiany materii
Błonnik pokarmowy to część pożywienia, która nie podlega trawieniu i w tej postaci wywiera pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, w tym jelit. Spośród substancji zaliczanych do błonnika wyróżnia się: pektyny, zawarte np. w jabłkach, obniżają cholesterol, inulina stymuluje rozwój dobrych bakterii jelitowych, błonnik zawarty w otrębach pomaga oczyszczać jelita.
Błonnik witalny, właściwości
Dla osób, których dieta z różnych względów jest uboga w naturalny błonnik przeznaczony jest błonnik witalny. Jest to suplement diety oparty na kilku surowcach zielarskich.
Błonnik witalny, skład:
- nasiona babki jajowatej
- nasiona babki płesznik
- nasiona lnu
Wszystkie one wyróżniają się dużą zawartością leczniczego śluzu roślinnego, który łagodnie przeczyszcza organizm usuwając z niego niepotrzebne resztki. Śluz nie wchłania się do przewodu pokarmowego budując cienką warstwę ochronną zabezpieczającą ścianki żołądka oraz jelit. Badania nad każdą z tych roślin wykazały, że w połączeniu, jako błonnik witalny, wykazują skuteczność leczniczą przy chronicznych zaparciach oraz w tak powszechnym już syndromie jelita wrażliwego. Właściwości błonnika witalnego zwiększają częstość wypróżnień nie wytwarzając jednak dotkliwych i krępujących wzdęć, które często są skutkiem ubocznym przy spożywaniu błonnika naturalnego pochodzącego choćby z otrębów.
Błonnik witalny właściwości
Błonnik witalny leczy i zapobiega:
- zapaleniom wyrostka robaczkowego
- chorobom nowotworowym jelita grubego
- uchyłkowości jelit
- zaparciom
- hemoroidom
Błonnik witalny, jak stosować?
Aby wykorzystać wszystkie lecznicze właściwości błonnika witalnego zaleca się spożywanie go dwa razy dziennie w postaci jednej płaskiej łyżki błonnika rozpuszczonego w szklance przegotowane wody. Terapia błonnikiem witalnym powinna być kontrolowana i każdorazowo nie trwać dłużej niż dwa tygodnie. Śluz roślinny właściwy dla składników błonnika, w długim okresie czasu, mógłby hamować wchłanianie się właściwości odżywczych z pokarmu. Efekt błonnika witalnego, w skrajnych przypadkach, objawiłby się postacią awitaminozy.
Błonnik witalny – w ciąży
Stosowanie każdego suplementu diety, w tym błonnika witalnego zawsze należy skonsultować z prowadzącym ciążę lekarzem. Na podstawie okresowych badań laboratoryjnych lekarz wskaże zasadność lub jej brak do przyjmowania suplementu.