Kremowa, słodka, aromatyczna… Taka powinna być idealna czekolada do picia! Można ją przygotować w ekspresowym tempie, gdy akurat mamy ochotę na odrobinę przyjemności. Na zimo czy na gorąco? Sprawdź najlepsze przepisy na czekoladę do picia!
Mrożona czekolada z nutką kawy
Miłośnikom aromatycznej kawy i słodkiej czekolady z pewnością spodoba się takie połączenie. Czekolada do picia w mrożonej wersji jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczą tylko 3 składniki, czyli mleko, kawa i czekolada mleczna lub gorzka. W pierwszej kolejności należy rozpuścić czekoladę i lekko ostudzić, jednak nadal powinna być w płynnej postaci. Do blendera przelej mleko, czekoladę, ostudzoną kawę, kostki lodu i miksuj do połączenia składników. Tak naprawdę proporcje mogą być dowolne – w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Całość wlej do wysokich szklanek, dodaj kilka kostek lodu i ewentualnie inne dodatki – startą czekoladę, bitą śmietanę lub odrobinę cynamonu. Mrożona czekolada znakomicie smakuje z gałką lodów waniliowych.
Biała czekolada do picia – obłędnie słodka!
Przeważnie przygotowujesz mleczną lub gorzką czekoladę do picia? Tym razem spróbuj wersji z białą czekoladą! Doskonale komponuje się z cynamonem i odrobiną gałki muszkatołowej. Na jedną porcję wystarczy 1 szklanka mleka, 50 g białej czekolady, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej oraz ewentualnie dodatki do dekoracji.
Zagotuj mleko wraz z przyprawami i dodaj pokruszoną czekoladę. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż czekolada się rozpuści. Gotowy napój przelej do wysokich szklanek i udekoruj np. szczyptą cynamonu lub bitą śmietaną.
Czekolada do picia z orzechami
Czekolada i orzechy to duet doskonały! Wystarczy tylko kilka składników, aby urozmaicić tradycyjną czekoladę do picia. Należy przygotować 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady, 250 ml mleka, migdały bez skórki, 200 ml śmietany 30%. Migdały posiekaj na drobne kawałki i umieść w wysokiej szklance. Następnie podgrzej w garnuszku mleko, śmietanę i posiekaną czekoladę. Podgrzewaj całość do momentu, aż czekolada się rozpuści. Czekoladę przelej do szklanki i udekoruj dowolnymi dodatkami – szczyptą cynamonu, kakao, bitą śmietaną lub pokruszonymi orzechami.
Czekolada do picia jest słodka, sycąca i aksamitnie gładka. Możesz ją przygotowywać zarówno zimą, jak i latem – w wersji mrożonej, kiedy potrzebujesz pysznego orzeźwiającego napoju. Inne, doskonałe przepisy znajdziesz na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/.