Czy można skutecznie chronić siebie i rodzinę przed Covid-19 i innymi wirusami? Wnioski z badań i obserwacji z całego świata pokazują, że jak najbardziej. A kluczowym elementem jest stan odżywienia naszego organizmu i jego właściwa suplementacja.
Zdaniem naukowców z krajów arabskich, właściwe odżywienie organizmu jest najpotężniejszą bronią w walce z Covid-19, a osoby źle odżywione znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka. Niewłaściwe odżywienie organizmu, czyli niedobór odpowiednich mikroskładników, makroskładników, mikroelementów i witamin wiąże się z obniżeniem odporności.
Często towarzyszy także chorobom współistniejącym (które same mogą być spowodowane brakiem składników odżywczych, lub których leczenie może w skutkach ubocznych narażać na niedobory, ograniczając wchłanianie niektórych substancji odżywczych).
Jaka dieta jest zalecana?
Wśród rekomendacji w profilaktyce zachorowania na Covid-19 naukowcy ci zalecają szczególnie:
- spożywać dużo warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, uwzględnić w diecie oliwę;
- spożywać umiarkowane ilości nabiału, drobiu i ryb;
- silnie ograniczyć czerwone mięso, cukry proste (słodycze!) i przetworzoną żywność;
- suplementy podawać nawet osobom z łagodnymi objawami.
Jakie witaminy i minerały mają największe znaczenie w profilaktyce?
Jako elementy diety o największym znaczeniu dla odporności przeciwwirusowej autorzy wskazują:
- cynk (o 5 nieoczywistych objawach niedoboru przeczytasz tutaj)
- żelazo
- selen
- witaminę A, C, D, E oraz witaminy z grupy B.
Porównując te rekomendacje z tzw. protokołem Marika (protokół zapobiegania i leczenia COVID-19 wg prof. Paula Marika z East Virginia Medical School w USA) okaże się, że mają ze sobą wiele wspólnego. Profesor Marik profilaktycznie zaleca:
- witaminę C 500 mg co 12 godz.
- kwercetynę 250 mg na dobę
- witaminy z grupy B (B kompleks)
- cynk 30-50 mg na dobę
- melatoninę o przedłużonym uwalnianiu: rozpocząć od 0,3 mg raz dziennie wieczorem i stopniowo zwiększać aż do 2 mg
- witaminę D3 1000-3000 j. na dobę
- oraz lek – iwermektynę po ekspozycji i cotygodniowo w grupach wysokiego ryzyka (dawka dobowa 150-200 µg)
Naukowcy zwracają uwagę, że powyższa suplementacja ukierunkowana jest szczególnie na zapobieganie infekcjom wirusowym wywołanym m.in. przez SARS-CoV-2, a nie kompletnym rozwiązaniem na niedobory w organizmie.
Niemniej jakiekolwiek niedobory witamin, minerałów czy też bakterii probiotycznych, skutkują osłabieniem organizmu i obniżeniem odporności. Dlatego warto o siebie zadbać i zwracać baczną uwagę na to, w jaki sposób odżywiamy nasz organizm.
Źródła:
Nutrients. 2020 Sep 29;12(10):E2992. Effective Immune Functions of Micronutrients against SARS-CoV-2. Kashaf Junaid et al.
Protokół Marika: https://www.evms.edu/media/evms_public/departments/internal_medicine/Marik-Covid-Protocol-Summary.pdf
Masz pytania do specjalisty? Napisz do nas na [email protected]
Chcesz kupić witaminy ze zniżką? Sprawdź tutaj