Europejskie wina nie tylko dla koneserów


Zestaw win, które Państwo otrzymujecie, to esencja naszej oferty. Dobraliśmy ją tak, by sprostać wyrafinowanym gustom i zapewnić najsubtelniejsze doznania smakoszom. Zapraszamy i zachęcamy Państwa do degustacji, jak również zapoznania się z opisem wybranych win oraz sugestiami podania.
Bon appetit!…
 
Włoski styl i elegancja
Wino Barolo 2005 (27,99PLN/0,75L) jest wytrawnym czerwonym winem. Pochodzi ze znanego na całym świecie regionu Piemont – ojczyzny najsłynniejszych włoskich win. Sama nazwa Barolo wywodzi się od miasteczka w prowincji Cuneo, zlokalizowanego w zachodniej części regionu. Wino, aby nosić tą dumną nazwę na etykiecie musi spełnić szereg formalnych wymogów m.in. można je produkować wyłącznie z winogron z odmiany Nebbiolo. Oprócz lokalizacji uprawy na wyznaczonym obszarze producenci muszą przestrzegać ściśle określonego sposobu uprawy winorośli oraz produkcji win – Barolo powinno dojrzewać minimalnie trzy lata, z czego przynajmniej dwa w dębowych beczkach.
 
Nota sommelierska: Wino wymaga czasu by jego aromaty uwolniły się z kieliszka. Najsilniej wyczuwalne są róża, wiśnia, czarna herbata i wanilia. Obecność słodkich aromatów wynika
z długiego dojrzewania wina w dębowych beczkach. Aby w pełni docenić smak Barolo warto jest przed degustacją przelać wino do karafki z szerokim dnem. 
 
Sugestie podania: Wino najlepiej łączy się z potrawami tradycyjnymi dla Piemontu. Warto jest podać Barolo do dziczyzny lub soczystej wołowiny z dodatkami o aromatach trufli, np. pastą truflową lub  risotto truflowym.
 
Tenuta Pule „Amarone della Valpolicella Classico“ 2006 (77,99PLN/0,75L) jest legendarnym typem wina, o którym z szacunkiem i pożądaniem myśli każdy smakosz win czerwonych. Produkowane jest ono w regionie Veneto we Włoszech, w apelacji Valpolicella. Tajemnica wyjątkowego smaku Amarone tkwi w początkowym etapie procesu produkcji, którym jest suszenie winogron. Zdrowe, najlepszej jakości kiście owoców układane są zaraz po zbiorach na słomianych matach, w dobrze wietrzonych halach – na czas od 2 do 3 miesięcy.
 
Nota sommelierska: Zaraz po nalaniu do kieliszka ukazują się aromaty powideł śliwkowych, które z czasem przechodzą w formę mokrego tytoniu, ściółki leśnej i dżemu z czarnej porzeczki. Wyczuwalna jest również dojrzała wiśnia, czekolada, truskawka i rozmaryn. 
W smaku wino jest gęste, ekstraktywne, zaskakująco głębokie. Zwracają na siebie uwagę umiarkowana kwasowość, bardzo rozgrzewający alkohol i mocne, ściągające garbniki. Poziom intensywności aromatów wyczuwalnych w ustach jest zniewalający. Wino zdecydowanie godne polecenia dla koneserów, poszukiwaczy smaków i kolekcjonerów. Amarone należy degustować z dużych kieliszków i w miarę możliwości, po otwarciu przelać do karafki z szerokim dnem.
 
Sugestie podania: W przypadku Amarone będzie to niezwykle trudne zadanie, gdyż wino to posiada niezwykle mocną nutę smakową i tylko właściwie wybrana potrawa pozwoli uwypuklić wszystkie zalety trunku. Do tego wyjątkowego wina polecamy podać potrawę niecodzienną i ekskluzywną. Idealnym wyborem będzie soczysta pieczeń z sarny na risotto
w aromacie rozmarynu lub tournedos wołowe w sosie serowo – truflowym.
 
Negroamaro 2010 (12,99PLN/0,75L) pochodzi z miejscowości Solento, która jest położona w suchej części Włoch – Apulli.  Region cechuje się wyjątkowym klimatem, łagodną zimą i bardzo gorącym latem. Przez wiele miesięcy wieje scirocco – ciepły wiatr z Afryki. W takich warunkach winogrona dojrzewające na krzewach gromadzą znaczne ilości związków aromatycznych i cukru. Wina z Salento są bardzo aromatyczne i mocne.
 
Nota sommelierska: Jak przystało na wino z południowej Apulii, barwa Negroamaro jest intensywna, fiołkowo- purpurowa. W pierwszej chwili, w zapachu intrygują bardzo dojrzałe owoce leśne z nutą dzikiej róży. Wyczuć można kompozycję suszonej śliwy, dojrzałej czereśni, likieru wiśniowego, ciemnej czekolady i pieprzu. Jest to bardzo ciekawe, średnio ciężkie wino o zniewalającej relacji jakości do ceny.
 
Sugestie podania: Potrawy rodem z Apulii obfitują w dodatki warzywne, które pojawiają się w makaronach, zupach, gulaszach i sałatkach. Kompozycja wina z potrawami z tego samego regionu wydaje się być jak najbardziej uzasadniona. Negroamaro znakomicie współgra
z gulaszem, pieczoną szynką lub długo dojrzewającymi serami i wędlinami. Może być podane do bakłażana zapiekanego z mieloną wołowiną i serem pecorino, jak również do tradycyjnej lasagne.
 
Francuski romantyzm
Chateau Lilian Ladouys 2006 (49,99PLN/0,75L) jest czerwonym winem wytrawnym pochodzącym z regionu Saint – Est?phe, jednego z sześciu słynnych subregionów Haut Médoc w Bordeaux. Wina z St.-Est?phe są mocne, gęste, ziemiste, zawierają sporo garbników i kwasu.
 
Nota sommelierska: Barwa wina jest głęboka, śliwkowo – rubinowa i wskazuje na dojrzałość trunku. W zapachu, na ziemisto mineralnym tle, pojawiają się piękne aromaty dojrzałych truskawek, malin i poziomek. Przelanie tego wina do karafki powinno być wręcz obowiązkowe, przed jego degustacją. Wino sprawia wrażenie suchego, z powodu mocnego ściągania podniebienia garbnikami. W smaku wyczuć można czarną porzeczkę, dojrzałą truskawkę, wanilię i mokrą ziemię. Znakomity przykład klasycznego Bordeaux, o świetnej relacji jakości do ceny.  
 
Sugestie podania: Trunki z posiadłości Lilian Ladouys pasują idealnie do wołowiny duszonej w czerwonym winie, z warzywami i ziołami. Można je również podać do jagnięciny lub cielęciny pieczonej w ziołach prowansalskich.
 
Nagrodzone brązowym medalem na konkursie Challenge International du Vin 2010 Château La Tonnelle de Grillet 2009 (19,99PLN/0,75L) wyprodukowano w większej części z odmiany Merlot z typową dla regionu Bordeaux domieszką Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Ma wyraźną barwę, rubinowo – czerwoną. Aromaty tego wina są podatne na napowietrzanie, dlatego zalecane jest przelanie go do karafki. Dominują tutaj zapachy czarnej porzeczki, ziemi, skóry – po chwili likier wiśniowy.
 
Nota sommelierska: Wino jest ciepłe, mocno garbnikowe i rozgrzewające.
 
Sugestie podania: Właściwości smakowe wina mogą zostać uwypuklone przez połączenie z wieloma potrawami na bazie mięs czerwonych. Ciekawe połączenie z tym winem stanowi pieczeń wieprzowa, podana z zestawem warzyw z grilla.
 

Nagrodzone złotym medalem na konkursie: Concours des Grands Vin de France Château Maison Noble 2008 (24,99PLN/0,75L) jest czerwonym wytrawnym winem. Nazwa pochodzi od feudalnego zameczku wybudowanego w XV wieku. Na 85 hektarach winnic należących do posiadłości uprawia się typowe dla regionu Bordeaux winogrona. Winnice usytuowane są na ziemiach gliniasto – łupkowych, w obszarze Entre-deux-Mers. Na wysoką jakość win Maison Noble, które regularnie zdobywają nagrody na prestiżowych konkursach, wpływa kombinacja występującej tam, bogatej w minerały gleby, klimatu i wiedzy zatrudnionych przez właściciela enologów.
 
Nota sommelierska Wino o barwie głębokiej, ciemnej, rubinowo śliwkowej. Zapach intrygujący, w pierwszej chwili w winie czuć wędzonkę i suszone śliwki. Aromaty po chwili wzbogacają się o nutę wanilii, skóry i pieprzu. W smaku aromaty są doskonale zrównoważone i konsekwentne. Struktura wina jest mocna i zdecydowana. Jest to wino krzepkie i dynamiczne, czym od pierwszej chwili sprawia przyjemność.
 
Sugestie podania: Połączenie wina Château Maison Noble z serami będzie idealnym rozwiązaniem urozmaicającym spotkanie z przyjaciółmi. Proponujemy podanie wina
z zestawem twardych, długo dojrzewających serów, z dodatkiem bakalii, żurawiny
i pieczonego jabłka.
 
Patronat sommelierski:

Michał Jancik to Mistrz Polski Sommelierów 1996 i 2000.
W swojej codziennej pracy pomaga wybierać wina. Po raz kolejny przybliża konsumentom ofertę win, które znajdą się na półkach sklepów spożywczych Lidl. Jak zawsze są to produkty wyjątkowe, wybrane w sposób przemyślany dzięki dokładnej selekcji.