odżywianie

Zamiast soli: estragon

  Jest silnie krzewiącą się byliną, o prostych łodygach, drewniejących u nasady. Liście są podłużne, lancetowate, barwy zielonej. Żółtozielone koszyczki kwiatowe, zebrane w wiechowate kwiatostany, możemy obserwować od lipca do sierpnia.   Estragonu używa się przede wszystkim jako rośliny przyprawowej.…

Kasza gryczana

 Białka kaszy gryczanej są cenniejsze od białek zbóż wartościowo i strawnością są zbliżone do białek roślin strączkowych. Kasza gryczana zawiera witaminy B1 PP oraz wapń, żelazo, fosfor, potas i miedź. Kasza gryczana jest produktem cenionym od wieków w kuchni polskiej.…

Oregano (lebiodka pospolita)

 Oregano można podzielić na wiele gatunków, które różnią się zapachem. Jest roślina wieloletnią, osiągająca wysokość do 80 cm. Łodyga jest prosta, sztywna, czterokanciasta. Oregano wytwarza silny i przyjemny zapach. Roślina ma różowe, białe lub czerwone kwiaty, które wyrastają w szczytowych…

Bazylia

 Była ulubioną rośliną indyjskiego boga Wisznu, w Libii wierzono, że chroni przed ukąszeniem skorpionów i węży. W piramidach egipskich znajdowano wieńce z bazylii. Do Europy bazylia trafiła za sprawą żołnierzy Aleksandra Wielkiego, którzy wracając z wyprawy wojennej z Azji przywieźli…

Waga ciężka

  Otyłość stała się niepostrzeżenie plagą współczesnego świata. Ludzi z nadwagą widać nawet tam, gdzie nikt by się tego nie spodziewał – w krajach cierpiących na niedostatek jedzenia.   To już epidemia. W ciągu niespełna dziesięciu lat liczba grubasów wzrosła…

Melisa lekarska ( Melissa officinalis L)

 Melisa jest roślina wieloletnią z rodziny wargowych o wysokości ok 50-125 cm.Świeżo roztarta melisa wydziela przyjemny cytrynowy zapach. Ma wzniesioną, czworokanciastą, rozgałęzioną łodygę, jest szara i miękko owłosiona. Melisa ma sercowato jajowate, pomarszczone, grubo karbowane, ogonkowe liście. Kwiaty są bladoróżowe…

Róża zdrowia doda

Człowiek nie wytwarza i nie magazynuje kwasu askorbinowego, jest zatem głęboko upośledzony w stosunku do zwierząt – brakuje nam niezwykle ważnego elementu do funkcjonowania organizmu – witaminy C. Niedostatek tej witaminy przyczynia się do nieprawidłowego działania wątroby, nadnerczy, przysadki mózgowej,…

Kminek (Carum carvi)

  W krajach Bliskiego Wschodu bardzo popularny jest kminek rzymski.   Jako przyprawę używa się owoc kminku o kształcie wygiętego sierpu.Owoc kminku ma ok. 5 mm długości, duża zawartość olejku eterycznego, szarobrunatny kolor, bardzo silny zapach i słodko – palący…