Herbaciany cykl – napój Rooibos

Rooibos (czyt. rojbos, rojbusz) to napój niezwykły. Świetnie smakuje a lista jego korzystnych właściwości jest imponująca.
   
    Ciekawostk
i
     *      Czerwonokrzew Nazwa Rooibos (Czerwony Krzew) pochodzi od nazwy rośliny, z której jest przyrządzany – czerwonokrzewu.
    *      Rooibos to nie herbata, choć często bywa mylnie kojarzony z czerwoną herbatą. Jest to napar ziołowy z liści czerwonokrzewu.
    *      Czerwonokrzew rośnie wyłącznie w Republice Południowej Afryki. Rooibos uznawany jest napojem narodowym tego kraju.
    *      Rooibos został odkryty w 1904 roku przez rosyjskiego imigranta Benjamina Ginsberga w górach Cedar w Afryce niedaleko Kapsztadu. Wkrótce powstały plantacje czerwonokrzewu, a odkrycie jego właściwości leczniczych zwiększyło jego popularność.
    *      Czerwonokrzew osiąga wysokość do 2 metrów. Latem zbiera się jego cienkie listki, rozdrabnia (na długość 1-2mm) i poddaje fermentacji.
    *      Napar z czerwonokrzewu może zastąpić płynne składniki podczas pieczenia. Ponadto można wykorzystać go w gotowaniu zup, gulaszów i sosów.
    *      Napój Rooibos nie zawiera konserwantów i barwników.
 
     Korzyści płynące z Rooibos
 
    *      Nie zawiera kofeiny. Może być pity przez dzieci, także przed snem. Nie stanowi też zagrożenia dla osób chorych na nerki i cierpiących na nadciśnienie. Polecany jest przy problemach z zasypianiem i rozdrażnieniem, ze względu na odprężające właściwości.
    *      Łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry. Polecany jest na egzemę, pieluszkowe zapalenie skóry i trądzik.
    *      Zawiera dużą ilość antyutleniaczy, które hamują działanie wolnych rodników.  Ma to pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy oraz opóźnia proces starzenia się.
    *      Nie zawiera kwasu szczawiowego, więc jest bezpieczny dla osób mających kamienie nerkowe.
    *      Ma bardzo pozytywny wpływ na proces trawienia i układ pokarmowy, m. in. dzięki zawartości żelaza, potasu i miedzi. Polecany jest przy biegunkach, zatwardzeniach i bólach brzucha (ma właściwości rozkurczające) oraz kolkach niemowlęcych. Ochrania błonę śluzową, dzięki zawartości kwasów fenolowych.
    *      Zawiera wiele minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, np. żelaza, wapnia, potasu, sodu i miedzi.
    *      Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących matek. Stymuluje wytwarzanie pokarmu.
    *      Dzięki zawartości fluoru, wapna i manganu chroni przed próchnicą i wzmacnia kości.
    *      Zawiera witaminę C.
    *      Zawiera kwercetynę, która hamuje uwalnianie histaminy – głównego związku odpowiedzialnego za objawy alergii.
    *      Wspomaga układ krwionośny i zapobiega miażdżycy. Zapobiega zakrzepom krwi oraz tworzeniu się zwapnień w tętnicach.
    *      Polecany jest przy dietach niskokalorycznych ze względu na niską zawartość kalorii.
    *      Obniża poziom cukru we krwi.
    *      Zawiera flawonoidy, które stymulują wydzielanie hormonu szczęścia – serotoniny. Polecany jest więc w leczeniu depresji i wahań nastroju, a także na jesienny deszczowy wieczór.
 
    Sposób parzenia
 
   1.      Listki czerwonokrzewu (ok. 1 łyżeczki na 250ml) zalewamy wrzątkiem.
   2.      Powinno się ją parzyć 3-5 minut.
   3.      Rooibos można parzyć dwukrotnie.
   4.      Można zaparzać na wolnym ogniu.
   5.      Podawać na gorąco lub na zimno. Dobrze smakuje z dodatkiem miodu.

 

Magdalena Prus, Sebastian Karwala