Jesienne spadki temperatur, w tym coraz chłodniejsze poranki i wieczory, sprawiają, że o przeziębienie nietrudno. Kilkudniowa niedyspozycja może skutecznie wyłączyć z życia, a także doprowadzić do piętrzenia się obowiązków w pracy i domu. Tego typu sytuacje generują jeszcze większy stres. Zobacz, w jaki sposób wzmocnić odporność jesienią i skutecznie uchronić się przed przeziębieniem lub grypą.
Zróżnicowana dieta to podstawa!
Po letnich szaleństwach, pofolgowaniu sobie z lodami, ciastami i przekąskami, czas powrócić do zbilansowanej diety. Pełnowartościowe produkty pomagają wzmocnić codzienną odporność. Zadbaj o zróżnicowane posiłki – dobieraj składniki, tak aby były jak najbardziej naturalne. Przygotowując dania warzywne, opieraj je na wartościowych składnikach – m.in. bakłażanach, papryce, pestkach dyni i przyprawach, takich jak kurkuma czy imbir. Do wieczornej herbaty dorzuć kilka goździków i szczyptę cynamonu, które fantastycznie wspierają Twoją odporność. Pamiętaj o konieczności dostarczenia organizmowi niezbędnej porcji witamin i minerałów. A jakich konkretnie?
Witamina C
Chyba każdy w dzieciństwie słyszał o tym, jak ważna dla odporności jest witamina C. Minęły lata i nic się w tej kwestii nie zmieniło. Co ciekawe, wystarczy niewielka dawka witaminy C (uzupełnianej regularnie), żeby znacząco zmniejszyć ryzyko złapania infekcji bakteryjnej czy wirusowej. Niezastąpionym źródłem witaminy odporności znajdziesz – rzecz jasna – w naturalnych produktach, takich jak cytryna, jabłka, truskawki, kapusta kiszona czy brokuły. Możesz też włączyć do codziennej diety suplementy pod postacią płynu, jak na przykład EstroVita.
Witamina D3
Rola witaminy D3 we wzmacnianiu komórek układu odpornościowego jest wprost nie do przecenienia. Liczne badania wykazały, że witamina D ma pozytywny wpływ na komórki układu odpornościowego – limfocyty B i T, makrofagi oraz neutrofile. Co więcej, korzystnie działa na katelicydyny, odpowiedzialne za właściwości bakteriobójcze. Optymalnie jest dostarczać witaminę D3 organizmowi w codziennej diecie, na przykład sięgając po tłuste ryby. Skuteczna absorpcja tego składnika odbywa się również po wyjściu na słońce. Jesienią, kiedy dni słonecznych jest jak na lekarstwo, warto sięgnąć po dodatkową suplementację w celu utrzymania witaminy D3 na odpowiednim poziomie. Składnik ten odpowiada za doskonały wygląd skóry, co może skutecznie zmotywować do dbania o dostarczenie go w odpowiednich proporcjach.
Cynk
Do utrzymania układu odpornościowego w dobrej formie niezbędny jest również cynk. Minerał ten występuje naturalnie z produktach takich jak jaja, czerwone mięso, a także w szparagach oraz w szpinaku. Zróżnicowana dieta może okazać się niewystarczająca w pokryciu zapotrzebowania na cynk, dlatego warto wzmocnić układ immunologiczny poprzez suplementację.
Kwasy tłuszczowe omega
Kwasy omega odgrywają ogromną rolę w utrzymaniu układu odpornościowego w stanie gotowości. Aby dostarczyć sobie tych kluczowych składników, warto urozmaicić jadłospis o olej rzepakowy, tłuste ryby, orzechy włoskie i pestki dyni. Pomimo zdrowej i urozmaiconej diety może się zdarzyć, że poziom kwasów tłuszczowych omega będzie w organizmie zbyt niski. W takich sytuacjach warto zastosować suplementację w postaci EstroVity – preparatu opartego na kompozycji czterech olejów roślinnych, wzbogacony o witaminę E. Unikalna czystość kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9 daje pewność, że produkt jest łatwo wchłaniany na poziomie komórkowym oraz bez problemu przyswajalny przez organizm. Na jego korzyść przemawia też łatwość stosowania – wystarczy dodać go do owsianki czy sałatki, aby zapewnić sobie zdrowy i pełnowartościowy posiłek.
„Odporność organizmu jest barierą, dzięki której może on chronić się przed chorobotwórczymi bakteriami, wirusami i grzybami. W okresach przejściowych, zwłaszcza jesienią, warto wspomóc się, przyjmując suplement oparty na 4 olejach roślinnych, wzbogacony dodatkowo zestawem witamin A, D i E” – wyjaśnia dr n. med. Edyta Blus.
Więcej informacji na www.estrovita.pl