08By dłużej cieszyć się walorami smakowymi grzybów i owoców, a jednocześnie nie poddawać ich procesom gotowania czy też pasteryzowania, można je po prostu wysuszyć. Najłatwiej i najszybciej dokonamy tego korzystając ze specjalnej suszarki do grzybów i owoców. Tego typu urządzenia pozwolą nam na zachowanie największych walorów smakowych, gdyż tak grzyby, jak i owoce, wysychają po prostu powoli. Zresztą, suszarki doskonale sprawdzą się też do suszenia warzyw, a nawet ziół.
Na czym właściwie polega proces suszenia?
Otóż jest to jeden ze sposobów konserwacji produktów. Polega on na odparowaniu wody, dzięki czemu produkty są zabezpieczane przed zepsuciem. A gdy suszenie grzybów czy owoców odbywa się w warunkach domowych, wówczas nie używamy żadnej chemii. Suszone owoce, idealne jako zdrowe czipsy, nie zawierają przecież żadnych konserwantów, ani koloryzujących je barwników. Takie owoce można zatem zdrowo chrupać, bądź też wykorzystać do sporządzenia kompotu.
Tym niemniej suszone grzyby są po prostu rewelacyjne. Eksperci twierdzą wręcz, że suszone grzyby mają mocniejszy zapach niż świeże. Zresztą, aromatu suszonych prawdziwków czy podgrzybków w bigosie czy bitkach nic nie jest w stanie zastąpić.
Jak działa suszarka do grzybów i owoców i z czego jest zbudowana?
Sam proces suszenia polega na przepływie ciepłego powietrza, pompowanego przez wentylator lub dmuchawę, od dołu począwszy aż do samej góry. Moc suszarek to zazwyczaj od 250 do 800 W, a im wyższa, tym szybciej uporamy się z samym procesem suszenia. Dla suszonych produktów ważnym jest, by temperatura była równomiernie rozprowadzana po całym urządzeniu, co spowoduje dokładne wysuszenie.
W skład suszarki do grzybów i owoców, zbudowanej najczęściej w formie walca lub prostopadłościanu, w przezroczystej obudowie, wchodzą zazwyczaj następujące elementy:
- Sita
Znajdują się wewnątrz suszarki, na nich układa się przeznaczone do suszenia produkty. Mogą mieć one regulowaną wysokość, a ich liczba w suszarce zależeć będzie od jej pojemności.
- Mechanizm grzewczo-wentylacyjny
Od niego zależy skuteczność suszenia, gdyż odpowiada on za temperaturę i dotarcie powietrza na poszczególne półki.
Jakie udogodnienia mogą znaleźć się w suszarkach?
Otóż producenci prześcigają się wręcz we wprowadzaniu udogodnień do suszarek. Należy jednak zawsze zastanowić się nad ich racjonalnym wykorzystaniem. Do udogodnień należą:
- Regulacja temperatury i mocy suszenia
- Termostat i timer
- Automatyczny wyłącznik
- Mechanizm obracania i regulowania wysokości sit
- Ochrona przed przegrzaniem
Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o suszeniu grzybów i owoców?
Grzyby – suszyć najlepiej oczyszczone, ale nie umyte (nasączone wodą wydłużą proces suszenia i stracą aromat), pokrojone na mniejsze kawałki. Czas suszenia to około 15 godzin w temperaturze 50 stopni C. Z 1 kg świeżych grzybów uzyskamy około 10 dag suszu.
Owoce – przed suszeniem myjemy, usuwamy gniazda i kroimy w cienkie plastry. Czas suszenia to od 5 do 15 godzin w temperaturze od 30 do 70 stopni C, w zależności od rodzaju owoców.
Na tle dostępnych na rynku suszarek do grzybów i owoców na pewno wyróżnia się model Excalibur. Cechuje go prostota obsługi i możliwość jednoczesnego suszenia kilku porcji na oddzielnych tackach. W ogóle suszone produkty, bez jakichkolwiek substancji konserwujących i chemicznych są idealne dla naszego organizmu. Nie dość, że zdrowe, bogate w witaminy i błonnik, to jeszcze po prostu pyszne.