Oleje jadalne są bogatym źródłem witaminy E, popularnie nazywanej witaminą młodości. Ponadto zawierają one cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, będąc doskonałą ochroną naszego organizmu przed chorobami układu krwionośnego i nowotworami. Co jednak istotne, to fakt, iż każdy olej zawiera trochę inne składniki i posiada przez to różne właściwości.
Poniżej znajduje się lista olejów uznawanych za najzdrowsze:
olej rzepakowy
Jeden z najzdrowszych olejów, którego atutem jest to, iż zawiera najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz najmniej kwasów nasyconych; jest bogatym źródłem witaminy E, ceniony za delikatny zapach i uniwersalność w zastosowaniu;
oliwa z oliwek
Równie zdrowa jak olej rzepakowy, zawiera korzystny zestaw kwasów tłuszczowych, chroni serce, obniża ciśnienie krwi i zapobiega nowotworom; doskonała do sałatek, nie polecana do smażenia;
olej kokosowy
Niezwykle zdrowy, obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, przyspiesza metabolizm; zawiera tłuszcze nasycone, lecz w nieszkodliwej postaci, wykazując właściwości przeciwzapalne; doskonały do smażenia;
olej z orzechów brazylijskich
Duże bogactwo niskonasyconych kwasów tłuszczowych, zapobiega chorobom układu krążenia i nowotworom, poprawia odporność organizmu; nie nadaje się do smażenia;
olej z orzechów włoskich
Dosłowna skarbnica witaminy E przedłużającej naszą młodość; wspomaga pracę mózgu i usprawnia intelekt; nie nadaje się do smażenia;
olej z avocado
Doskonały dla osób ze schorzeniami serca (zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-9); wspomaga pamięć i koncentrację, opóźnia procesy starzenia; nie nadaje się do smażenia;
olej z pestek winogron
Ma dobroczynny wpływ na serce i pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu, dodatkowo bogaty w witaminy A i E; doskonały do sałatek, sosów i gotowania, nie polecany do smażenia;
olej lniany
Bardzo cenne źródło kwasów omega-3 i omega-6, pomocny w dbaniu o mózg i zwalczaniu depresji; zapobiega łysieniu i wspomaga utratę tkanki tłuszczowej;
olej sojowy
Wprawdzie zawiera nieco więcej kwasów wielonienasyconych niż jednonienasyconych, ale nadal bardzo zdrowy; pomaga zachować sprawność umysłu i poprawia pracę wątroby; doskonały do sałatek, sosów, gotowania i krótkiego smażenia;
olej słonecznikowy
Popularny w Polsce, ceniony za smak i zapach, bogaty w witaminę E; świetny do sałatek, sosów, gotowania, lecz nie do smażenia;
Generalnie oleje są tłuszczami, jednakże zdrowymi, chroniącymi przed chorobami układu krwionośnego i nowotworami. Są one zdecydowanie niezastąpione w naszej kuchni.