Pośród przeróżnych bakalii orzechy są najbardziej wartościowymi ich przedstawicielami. Wprawdzie zawierają dużo tłuszczu i kalorii, jednak są cenione za zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, przyczyniające się do zmniejszenia ryzyka chorób serca. Poza tym orzechy posiadają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia, w tym chociażby witaminy z grupy B i E, bardzo dobrze wpływające na pracę mózgu i kondycję skóry.
Orzechy dostarczają nam takich składników, jak: nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik, witamina E, witaminy z grupy B, składniki mineralne (fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk, sód), jednakże już różnica zawartości tych składników w poszczególnych rodzajach orzechów jest duża.
Przedstawiamy ranking orzechów ze względu na ich właściwości zdrowotne:
Migdały
Nasiona migdałowca są najszlachetniejsze z orzechów. Oferowane w całości lub w postaci płatków. W 20% złożone z białka, bogate w magnez i fosfor, cenione również za wysoką zawartość witaminy B2 i E. Ich tłuszcz zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, obniżające poziom cholesterolu.
Orzechy nerkowca
Pochodzące z Brazylii owoce drzewa nazywanego nanerczem. Miąższ tych orzechów jest miękki, delikatnie słodki i lekko migdałowy. Zawierają dużo białka, magnezu, fosforu, cynku i żelaza. Bardzo smaczne, spożywane najczęściej bez przetwarzania lub jako dodatek do ciast, sałatek i deserów.
Orzechy włoskie
Ponad 15% objętości stanowi wysokowartościowe białko, będąc obok migdałów i orzechów nerkowca ważnym składnikiem diety wegetariańskiej. Mają bardzo wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (już 3 orzechy włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3). Posiadają też witaminę B6 oraz kwas foliowy.
Orzechy laskowe
Zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, obniżające poziom „złego” cholesterolu oraz witaminę E, jak i kwas foliowy.
Pistacje
To nasiona ukryte w szarej pestce drzewa pistacjowego, zawierające dużo białka, jak i beta-karotenu, potasu, witaminy B6 i B1. Najzdrowsze są pistacje nieprażone, gdyż ich prażenie powoduje zmniejszenie zawartości antyoksydantów nawet o połowę
Orzeszki ziemne (fistaszki, arachidowe)
Botanicznie należą do tej samej grupy roślin co groch i fasola, stąd mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów. Wyróżnia je też duża ilość witaminy B3, jak i E.
Ponadto wartymi zainteresowania są jeszcze takie orzechy, jak: pekan, makadamia, pinie, brazylijskie czy też kokosowe. Jedzenie orzechów wzmacnia układ krążenia i nerwowy, wpływając też korzystnie na pracę mózgu.