Garnki i patelnie są niezbędne do gotowania, ale czy wiesz, jakiego rodzaju garnka (lub patelni) powinieneś używać w kuchni. Czy funkcja nonstick działa tak samo jak inne? (Nie). Czy można myć patelnię żeliwną w zmywarce? (Absolutnie nie). A jaka jest różnica w wielkości między małym, średnim i dużym naczyniem? Oto nasz poradnik – dzisiaj zajmiemy się rozmiarami naczyń.
Mała patelnia
Takie naczynie ma zazwyczaj 20 cm średnicy. Przygotujesz w niej małe porcje mięsa, ryb, jajecznicę z dwóch jajek. Najczęściej jest wykonana za zwykłej stali nierdzewnej (przywiera) lub w wersji nonstick. Mała, poręczna, lżejsza niż większe modele.
Średnia patelnia
Średniej wielkości patelnia ma około 25 cm średnicy. To wystarczająca powierzchnia do przygotowania 2-3 porcji jajecznicy. Także w tym rozmiarze najczęściej spotyka się produkty ze stali nierdzewnej lub z powłoką nieprzywierającą.
Duża patelnia
Nie ma tu niespodzianki. Ta patelnia jest największa i pozwala przygotować duże ilości składników. Na ogół o średnicy około 30 cm. używamy dużej patelni do gotowania dużych ilości składników.
Wskazówki
Podczas pieczenia lub smażenia na patelni o dowolnym rozmiarze, dodaj taką ilość oleju lub masła, aby pokryć całą jej powierzchnię. W przeciwnym wypadku potrawa może się częściowo przypalić.
Garnki i patelnie ze stali nierdzewnej nadają się do mycia w zmywarce, co czyni je wyjątkowo łatwymi do czyszczenia. Jeśli jednak nie masz zmywarki, nie używaj do czyszczenia wełny stalowej lub innych ostrych drapaków, które mogą spowodować uszkodzenie naczynia.
Zawsze pozwól garnkom lub patelniom całkowicie ostygnąć przed ich myciem.
Trudne do usunięcia resztki żywności łatwo umyjesz nalewając na patelnię wody z kilkoma kroplami płynu do naczyń i odstawiając na 15-30 minut.
Naczynia z powłoką nonstick
Naczynia nieprzywierające występują we wszystkich kształtach i rozmiarach. Nonstick (jak sama nazwa wskazuje) jest przeznaczony do przyrządzania potraw, które mogą łatwo przykleić się do patelni i być trudne do usuniecia, jak ryby lub jajka sadzone. Kolejna korzyść z nonstick: powłoka taj zwykle jest znacznie łatwiejsza do czyszczenia. Patelnie nieprzywierające są czasami żaroodporne, ale generalnie nie wytrzymują tak wysokich temperatur, takich jak żeliwo i stal nierdzewna.
Garnki lub patelnie piekarnikowe
Kiedy mówimy o żaroodpornych naczyniach, mamy na myśli patelnie ze stali nierdzewnej lub żeliwa, którą można umieścić w piekarniku. Są to zazwyczaj naczynia, w których przygotowujemy wstępnie potrawy na kuchence, a następnie zapiekamy w piekarniku.
Żeliwo
Chociaż często nie polecamy żeliwnych patelni (są trudniejsze w utrzymywaniu czystości), maja one tę zaletę, że gdy się nagrzewają długo utrzymują ciepło. Kluczem do pielęgnacji żeliwnych patelni jest smarowanie ich cienką warstwą oleju i nie mycie ich w zmywarce. Unikaj także przygotowywania w tym naczyniu produktów kwaśnych, gdyż zmieniają smak.
Patelnia z wysokim bokiem
Użycie patelni z wysokim bokiem jest konieczne przy potrawach pryskających lub z dużą ilością składników. Chociaż istnieje wiele różnych rozmiarów, wysokość boku 7-8 cm jest na ogół wystarczająca.
Mały garnek
Kiedy mówimy o małym garnku, zazwyczaj myślimy o naczyniu ze stali nierdzewnej, o średnicy około 15 cm i mieszczącym 1-2 litrów, w zależności od wysokości. W przepisach takie garnki są często używane do gotowania ryżu lub innych ziaren. Kupując garnki, upewnij się, że w komplecie kupujesz też ciasno przylegającą niezbędną pokrywkę.
Średni garnek
Chociaż średnie naczynia zazwyczaj mieszczą od 3 do 4 litrów cieczy, w zależności od wysokości, to ich średnica wynosi ok 20 cm. Średni garnek może być użyty do gotowania ziaren w większej ilości, a także jeśli inne składniki muszą być zmieszane z ziarnami, co wymaga więcej miejsca.
Duży gar
W zależności od wysokości, duży garnek można sobie wyobrazić jako naczynie do gotowania makaronu albo dużej ilości zupy. Niezależnie od wysokości, ma on zazwyczaj 12 cali średnicy i służy do gotowania lub gotowania dużych ilości.