Jakie warzywa strączkowe są najzdrowsze?

Warzywa są niesamowicie cennym i ważnym składnikiem naszej diety. Nie dość, że zawierają one mnóstwo wartościowych składników odżywczych, to jeszcze regulują pracę naszych organów wewnętrznych. W tym gronie niezwykle ważne są warzywa strączkowe. Ich cechą charakterystyczną jest posiadanie dużych nasion zwisających w strąkach.

Warzywa strączkowe, poza tym, iż są pożywnym składnikiem naszej diety, spełniają też ważną rolę w rolnictwie, będąc rośliną pastewną oraz dobrym nawozem pod inne uprawy. Przede wszystkim wiążą one azot i pozostawiają go w glebie, co zapewnia jej wysoką żyzność. Warzywa strączkowe stanowią, zaraz po zbożach, najważniejsze źródło pożywienia człowieka.

Zasadniczo rośliny strączkowe charakteryzują się pewnymi wspólnymi cechami, wyróżniającymi je spośród innych roślin spożywanych przez człowieka. Mianowicie:

  • bardzo wysoka zawartość białka – to jedna z najistotniejszych cech strąków, które dzięki temu są jednym z podstawowych źródeł tego składnika dla wegan i wegetarian
  • mąka otrzymywana po zmieleniu pozbawiona jest glutenu, stanowiąc świetny zamiennik dla osób, które muszą stosować dietę bezglutenową
  • pomimo dużej zawartości białka, nie posiadają wystarczającej ilości aminokwasów, szczególnie tryptofanu, niezbędnego do produkcji hormonu szczęścia – serotoniny
  • posiadają olisacharydy, do których strawienia potrzebne są enzymy, nie wytwarzane przez człowieka. Stąd też zjedzenie roślin strączkowych wzmaga wytwarzanie gazów, nie zalecane dla osób cierpiących na schorzenia jelitowe
  • zawierają duże ilości przeciwutleniaczy oraz fitoestrogenów, odpowiedzianych za regulowanie gospodarki hormonalnej
  • mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu neutralizują kwasowy wpływ mięsa czy serów na organizm
  • cechują się niskim indeksem glikemicznym, są zatem zalecane w diecie dla diabetyków
  • zawierają błonnik i obniżają poziom ”złego” cholesterolu
  • zawierają witaminy z grupy B oraz A, E i K, jak i minerały: żelazo, wapń, fosfor, magnez i potas

Do najzdrowszych roślin strączkowych zaliczymy:

  • groch
  • ciecierzyca
  • soczewica
  • bób
  • fasola: mung, navy, pinto, czarna, biała, lima
  • soja
  • groszek zielony
  • fasolka szparagowa

Spożywanie roślin strączkowych jest doskonałym sposobem na zapewnienie człowiekowi właściwej ilości białka, pomimo przykładowej redukcji bądź wyeliminowania mięsa i produktów mlecznych. Ponadto warzywa strączkowe stanowią bogactwo smaku i aromatu, dając również poczucie sytości na długo oraz niskokaloryczność. Warto więc zadbać o to, by znalazły się one w codziennej diecie.