Białka kaszy gryczanej są cenniejsze od białek zbóż wartościowo i strawnością są zbliżone do białek roślin strączkowych.
Kasza gryczana zawiera witaminy B1 PP oraz wapń, żelazo, fosfor, potas i miedź.
Kasza gryczana jest produktem cenionym od wieków w kuchni polskiej. Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, pieczeni i sosów.
Używa się jej także do faszerowania drobiu i wyrobu kaszanki. Posiada niepowtarzalny i wyrazisty smak.
Właściwości lecznicze:
Medycyna ludowa wykorzystuje kasze gryczana jako pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączki.
Odwar z kaszy podawano przy biegunkach.
A o to propozycja potrawy z kaszą gryczaną:
Kotlety mielone z soi z kaszą gryczaną:
Składniki:
Paczka kostki sojowej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 czerstwa bułka
majeranek, oregano, bazylia
sól, pieprz
tarta bułka
Sposób przygotowania:
Kostkę sojowa namoczyć w gorącej wodzie, po 15 minutach odsączyć, zemleć.
Bułkę namoczyć i odcisnąć.
Cebule obrać i bardzo drobno posiekać.
Połączyć, soję, cebulę i bułkę.
Dobrze wyrobić, połączone składniki, doprawić solą, pieprzem i dodać majeranek. Gdy masa będzie zbyt rzadka dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i smażyć z każdej strony na rozgrzanej oliwię
na brązowo-złoty kolor.
Kotlety podawać z ugotowana na sypko kaszą gryczana, sosem pieczarkowym i ogórkiem kiszonym.
Smacznego ! 🙂
Arek Czapla