Jak kształtować nawyki żywieniowe u dzieci?

Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży ma podstawowe znaczenie dla ich dobrego zdrowia. Dieta wpływa na wszystko, co dzieje się w organizmie dziecka. Ma również istotne znaczenie dla jego samopoczucia.

 

Korzyści z odpowiednich nawyków

Właściwe żywienie w dzieciństwie i młodości jest warunkiem prawidłowego i harmonijnego wzrastania i dojrzewania, dobrego zdrowia, sprawności fizycznej i zdolności do nauki. W zależności od fazy rozwoju organizmu niewłaściwa dieta lub niedożywienie może prowadzić do nieodwracalnych zmian, np.: w ośrodkowym układzie nerwowym – opóźnienie rozwoju intelektualnego i emocjonalnego. Ponadto niedożywienie upośledza odporność hormonalną i komórkową, co sprzyja zakażeniom. Żywienie dzieci powinno być zgodne ze zmieniającymi się potrzebami rozwijającego się organizmu.

dzieci_witalne

Dawaj przykład

By podkreślić, jak istotne jest kształtowanie właściwych preferencji smakowych twojego dziecka, warto wspomnieć o konsekwencjach wynikających z nieodpowiedniej i mało urozmaiconej diety. Niepodawanie dziecku warzyw, tak bogatych w wartościowe składniki odżywcze, zwiększa ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne. Nadmierne spożywanie przez dziecko cukru i soli może doprowadzić do chorób serca, próchnicy czy otyłości. Z drugiej strony urozmaicona i bogata w witaminy i składniki mineralne dieta sprawia, że dziecko gdy dorośnie, chętniej będzie wybierało posiłki, których smak polubiło w pierwszych latach życia. Warto zatem zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe swojego dziecka i pamiętać, że mamy ogromny wpływ na jego preferencje smakowe od najmłodszych lat. Dawaj dziecku przykład! Tak samo jak dorośli łykają witaminy, tak i dzieci można uczyć dobrych nawyków przyjmowania witamin, np proponując łykanie witaminy D w postaci pysznych rozpuszczalnych Meltików (po więcej informacji wejdź na stronę http://www.meltiki.pl/#wiecej-o-produkcie ).

 

Złe nawyki żywieniowe:

  • Niejedzenie śniadań – grozi obniżeniem poziomu cukru we krwi, zaburzeniami koncentracji, bólami głowy, omdleniami. Dzieci wychodzące z domu bez śniadania gorzej się uczą i rozwijają.
  • Jedzenie w pośpiechu – powoduje zaburzenia trawienia, zaparcia, wzdęcia, ból brzucha.
  • Brak rodzinnych obiadów – to brak wzorców, z których dziecko może korzystać i obserwować, jak jedzą rodzice. • Nieregularne posiłki bądź ich opuszczanie – zapominanie o posiłkach przyczynia się do osłabienia dziecka oraz niedostarczenia małemu organizmowi dawki energii, potrzebnej do funkcjonowania.
  • Zbyt obfita kolacja – skutkuje zaburzeniami snu. Organizm dziecka zamiast się regenerować, zajęty jest trawieniem.
  • Zbyt duże porcje na talerzu – zniechęcają dziecko. Widząc przed sobą cały talerz z jedzeniem, od razu się zniechęca. Lepiej nałożyć dziecku mniej i pozwolić mu na dokładkę.