Firma Lidl zdobyła m.in. I miejsce w Konkursie „Przebój Wędliniarski Roku 2011” za Pikok Kresowe przysmaki oraz I miejsca w Konkursie Wędliniarskim na Najlepszy Wyrób w Ocenie Konsumenckiej za Pikok Kabanosy Premium i Pikok Kindziuk z czosnkiem. To kolejne, po statuetce Godła Teraz Polska, prestiżowe wyróżnienie dla sieci Lidl w tym roku. O końcowym werdykcie jury zadecydowały najwyższe standardy jakościowe i smakowe wędlin Pikok.
Kresowe przysmaki, Kabanosy Premium oraz Kindziuk z czosnkiem nie były jedynymi nagrodzonymi produktami marki Pikok. W ramach Konkursów Wędliniarskich Polagra 2011 XVII Forum Rzeźnictwa i Wędliniarstwa firma Lidl została dodatkowo zdobywcą: II miejsca w Konkursie o tytuł Najlepszego Producenta Wędlin w grupie zakładów większych; II miejsca w Konkursie o tytuł Najlepszego Producenta Wędlin za Pikok Kabanosy Premium oraz III miejsce za Pikok Schab tradycyjny a także III miejsca w Konkursie na Najlepszy Wyrób w Ocenie Konsumenckiej za Pikok Kindziuk z pieprzem.
Sieć sklepów Lidl otrzymała również Dyplom dla Zwycięzcy II edycji Konkursu Wędliniarski Przebój Roku Polagra-Food 2011 od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Pana Marka Sawickiego, pod którego patronatem odbywały się Konkursy Wędliniarskie.
„Kolejny sukces marki Pikok potwierdza, że klienci sieci Lidl otrzymują produkty najwyższej jakości. Jesteśmy niezwykle usatysfakcjonowani, że nasze wyroby zostały ponownie docenione w prestiżowym i renomowanym konkursie” – mówi Anna Biskup, reprezentująca sieć Lidl Polska.
Pikok jest marką stworzoną z myślą o zwolennikach polskiego, tradycyjnego smaku, na który składa się najwyższej jakości mięso, starannie dobrana mieszanka przypraw oraz tradycyjny proces produkcji. Oryginalna marka Pikok jest obecna na polskich stołach od ponad 6 lat.
Wszystkie artykuły pochodzą od cenionych polskich dostawców zachowujących najwyższe standardy jakości i stosujących nowoczesne technologie wytwarzania wędlin. Wysoką jakość wędlin Pikok potwierdzają wyniki regularnie przeprowadzanych analiz w akredytowanych, polskich i zagranicznych laboratoriach.
Pikok Kresowe przysmaki, 150g
Pikok Kresowe przysmaki to cienko pokrojone plasterki trzech wybornych wędlin: kiełbasy chorizo, kiełbasy kresowej i kiełbasy kresowej z zielonym pieprzem, dostępne w jednym
150-ciogramowym opakowaniu.
Pikok Kabanosy Premium, 180g
Nie bez powodu posiadają przydomek – Premium. Wyszukana receptura, starannie dobrane składniki i dbałość o wysoką jakość sprawiają, iż kabanosy Pikok nieustannie od kilku lat cieszą podniebienia polskich konsumentów.
Pikok Schab tradycyjny, w plastrach, 100g
Tradycyjna receptura i skrupulatna kontrola jakości na każdym etapie produkcji – wszystko to sprawia, że plasterek schabu Pikok jest niezbędny na każdej kanapce. Wystarczy raz spróbować, aby na stałe wpisał się na listę "Ulubione z Lidla".
Pikok Kindziuk z pieprzem, z czosnkiem, 100g
Gdyby Kindziuk Pikok wiedział jak szerokim uznaniem cieszy się wśród konsumentów, byłby najdumniejszym Kindziukiem na rynku polskim. Klienci od lat uwielbiają tę delikatną, dojrzewającą, pokrojoną w cieniutkie plasterki kiełbasę. Zarówno z dodatkiem czosnku, jak i pieprzu.
O Konkursach Wędliniarskich XVII Forum Rzeźnictwa i Wędliniarstwa:
Konkursy Wędliniarskie, które odbył się jako impreza towarzysząca XVII Forum Rzeźnictwa i Wędliniarstwa podczas Międzynarodowych Targów Polagra Tech 2011 zostały objęty honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pana Marka Sawickiego. Wśród organizatorów znalazły się cenione organizacje i stowarzyszenie związane z rynkiem mięsnym m.in. Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Polska Federacja Branży Mięsnej, Związek Rzemiosła Polskiego, Związek „Polskie Mięso”, Krajowa Rada Drobiarstwa, Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu czy Wielkopolska Izba Rzemieślnicza.
Dodatkowo produkty oceniane były przez konsumentów i Komisję, w skład której wchodzili eksperci m.in. z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy.