Kartenoidy – to właśnie ich obecność w marchewce zapewnia naszej cerze piękny i zdrowy koloryt. Związki te chronią naszą skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, a zwłaszcza przed zanieczyszczeniami oraz promieniami UV.
Marchewka świetnie smakuje niemal w każdej formie. Z powodzeniem możemy ją chrupać na surowo jako przekąskę między posiłkami, możemy z niej przyrządzać zdrowy i orzeźwiający sok lub surówkę do obiadu. Ale to nie koniec pomysłów. Poniżej znajdziesz kilka świetnych propozycji, jak przygotować pyszny i zdrowy posiłek z naszą główną bohaterką – marchewką.
Zupa marchewkowa
Choć zazwyczaj marchewka w zupie ląduje jako dodatek pośród innych warzyw to warto wiedzieć, iż może ona być jej głównym składnikiem.
Świetnym pomysłem będzie przygotowanie zupy marchewkowej w wersji kremowej, która pasuje zarówno jako danie główne, jak i jako przystawka na przyjęciu. Dodatkiem do niej mogą być na przykład grzanki ziołowe, lane kluseczki czy płatki kukurydziane.
Ciekawe inspiracje na zupy marchewkowe można znaleźć na: https:/zakochanewzupach.pl/tag/marchewkowa/
Marchewka zamiast ziemniaków
A może by tak zastąpić tradycyjne ziemniaki do obiadu pysznym puree z marchewki? Wystarczy ugotować kilka marchewek, a następnie zblendować je na jednolitą masę z dodatkiem śmietanki, odrobiny masła oraz ulubionych przypraw i podać jako dodatek do mięsa czy innego dania. Będzie to świetne urozmaicenie naszych codziennych posiłków, a dodatkowy kolor na talerzu z pewnością pobudzi apetyt nawet największego niejadka.
Marchewkowe…frytki?
Tak, to nie żart! Frytki mogą być zdrowe i lekkie, o ile przyrządzimy je w odpowiedni sposób. Jak to zrobić? To bardzo proste. Wystarczy obrać kilka marchewek, pokroić je w grube słupki, skropić delikatnie oliwą i oprószyć aromatycznymi przyprawami. Następnie frytki marchewkowe pieczemy w piekarniku, aż z wierzchu staną się lekko chrupiące, a w środku miękkie.
A co powiecie na marchewkowe chipsy? Zasada ich przygotowania jest podobna, jak w przypadku frytek, jednak warzywo kroimy w cieniutkie talarki, najlepiej za pomocą obieraczki lub tarki.