Co tak naprawdę kryje się w słoiczkach dla dzieci?

Żywienie małych dzieci, zwłaszcza do trzeciego roku życia, jest kluczowe dla ich przyszłego zdrowia i dobrego samopoczucia. Prawidłowo wykształtowane nawyki żywieniowe (takie jak picie czystej wody, spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, a także unikanie niezdrowych przekąsek i sporej ilości cukru) sprawią, iż maluch nie będzie miał problemów z nadwagą, będzie prawidłowo się rozwijać i nie będzie często chorował.

Oczywisty wydaje się fakt, iż najlepiej przygotowywać samodzielnie, domowe posiłki z wyłącznie świeżych produktów, niemniej nie zawsze wiadomo, czy wybierając dany składnik ma się pewność, iż pochodzi z ekologicznych hodowli i pól uprawnych. Dobrą alternatywę stanowi podawanie dziecku gotowych dań ze słoiczków, których wysoką jakość potwierdzają liczne państwowe certyfikaty.

young mother feeding baby baby food with a spoon

Co kryje się we wnętrzu słoiczka?

Gotowy posiłek dla dzieci powinien składać się z wyłącznie naturalnych produktów (owoce, warzywa, mięso i woda), nie zawierać tłuszczy, cukrów, substancji konserwujących ani też sztucznych barwników i poprawiaczy smaku. Chociaż są one powszechnie stosowane w produktach żywieniowych dla dorosłych, to małe dziecko powinno bezwzględnie ich unikać!

Każdy producent jest zobowiązany do wykorzystywania świeżych owoców, warzyw i mięs pochodzących z certyfikowanych gospodarstw. Na próżno szukać w słoiczkach mięsa oddzielanego mechanicznie (tak zwane mom w słoiczkach), zagęszczaczy typu mączka chleba świętojańskiego lub sztucznych słodzików, bowiem nie mają prawa znaleźć się w produktach dla dzieci. Wystarczy dokładnie przeczytać listę składników użytych do przygotowania dania, by się przekonać, iż znajdują się tam wyłącznie naturalne i zdrowe komponenty żywnościowe.

Liczy się wyłącznie jakość

Przygotowanie dania w słoiczku nie jest takie proste. Nie chodzi tu wyłącznie o kwestię nowego smaku w szerokiej gamie produktów, lecz o wykorzystanie składników pochodzących od sprawdzonych producentów mięsa i rolników. Nie mogą być używane plony (zboża, owoce i warzywa), do których upraw wykorzystywało się sztuczne środki chemiczne.

Nie wolno stosować mięsa zwierząt karmionych antybiotykami i dodatkami wpływającymi na ich szybki wzrost. Każdy posiłek musi spełniać polskie i europejskie normy w standardzie żywienia małych dzieci i niemowląt, dlatego firmy zajmujące się produkcją gotowych posiłków dla dzieci podlegają znacznie częstszym i bardziej restrykcyjnym kontrolom niż pozostałe przedsiębiorstwa.

W przypadku naszego kraju ważna jest pozytywna opinia Instytutu Matki i Dziecka. Bardzo dobrze widziana jest współpraca z lokalnymi producentami żywności, którzy dostarczają swoje produkty bezpośrednio do fabryki (dla przykładu: dania w słoiczkach Gerber są produkowane w fabryce w Rzeszowie).

Mom w słoiczkach Gerber?

W sieci można znaleźć wiele szkodliwych wpisów i komentarzy sugerujących, iż można znaleźć mom w słoiczkach Gerber. Jak się okazuje, są to oskarżenia niemające pokrycia w rzeczywistości, ponieważ w momencie opublikowania badań naukowców dotyczących wątpliwej jakości tego typu mięsa, firma natychmiastowo wycofała się z korzystania z tego produktu.

Dla marek typu Gerber bardzo ważna jest niezachwiana opinia wśród rodziców. Takie działania z pewnością nie są korzystne z ekonomicznego punktu widzenia dla danego przedsiębiorstwa, niemniej są kluczowe w  biorąc pod uwagę zdrowie i dobre samopoczucie ich małych klientów, a także długofalową perspektywę rozwoju firmy, której renoma jest oparta na zaufaniu rodziców.