Chia to inaczej pochodząca z Ameryku Południowej szałwia hiszpańska. Jej nasiona były uprawiane już przez Azteków, którzy nazywali je Chian – oleisty. Rzeczywiście, roślina ta zawiera aż 34% tłuszczu, w którym te najcenniejsze występują w bardzo wysokim stężeniu 64%.
Nasiona Chia zawierają bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które często przepisują lekarze kobietom w ciąży np. popularny suplement Omegamed itp. o które tak trudno w naszej diecie.
Suplementacja kwasami omega powodują lepszy rozwój intelektualny płodu. Kwasy te są ważne szczególnie w czasie ciąży, bo według badań, dzieci mam, które w ciąży dostarczały sobie prawidłowych ilości tych składników, zdobywały w testach na inteligencję wyższe noty niż ich koledzy.
Udowodniono też, że dziecko karmione mlekiem matki rozwija się lepiej, o ile mama w swojej diecie uwzględnia kwasy tłuszczowe. Może mieć to związek z faktem, że tłuszcze te pomagają rozwijać i utrzymać w dobrej kondycji mózg. Niedobór tych składników może z kolei owocować depresją, problemami z koncentracją, częstszymi chorobami i gorszym stanem skóry czy włosów. Zamiast sięgać po niesmaczny tran czy tuziny jaj, możemy łatwo uzupełnić niedobory za pomocą nasion Chia.
Łatwo o niedobór:
Na co dzień łatwo o niedobór kwasów tłuszczowych omega-3, bo substancje te zawarte są głównie w tłustych morskich rybach, które najczęściej są droższe i rzadziej dostępne niż np. panga, która jest niemal bezwartościowa pod względem zawartości odżywczej. Dodatkowy problem mają wegetarianie, którzy poza rybami i jajami mają niewielką szansę na uzupełnienie niedoborów, oraz kobiety w ciąży, które ostrzega się przed sięganiem po niektóre ryby.
Dlaczego jeszcze warto sięgać po te nasiona w ciąży? Poleca się je kobietom, które nie mają czasu na regularne posiłki, bądź nie lubią się przejadać. W ciąży może im brakować dodatkowych kalorii. Tymczasem dwie łyżeczki stołowe Chia w całości pokrywają zapotrzebowanie na dodatkowe kalorie. Do tego zawierają wapń, żelazo, magnez, cynk i miedź. To szczególnie ważne w ostatnich trzech miesiącach ciąży, gdy spożycie wapnia powinno być wzmożone. Chia zawiera przy tym ok. pięć razy więcej wapnia niż… mleko !
Nasiona Chia (Salvia hispanica) rosną w Ameryce Południowej. Przez wieki spożywane były przez Azteków. Słynny Codex Mendocino, opisujący życie codzienne Azteków, wymienia nasiona Chia jako najważniejszą, obok kukurydzy, roślinę uprawną.
Nasiona Chia dostarczają wielu cennych wartości odżywczych, są bogatym źródłem kwasów omega 3, błonnika, witamin oraz składników mineralnych.
Nasiona Chia marki Aliness są nie przetworzone oraz nie posiadają żadnych dodatków.
Producent: MedicaLine: http://www.medicaline.pl/pl/