Co to jest aspartam? Jest substancją słodzącą, która nie zawiera kalorii, a mimo to jest prawie dwieście razy słodsza od cukru. Wystarczy jej minimalne użycie, by dosłodzić produkty żywnościowe czy napoje. Aspartam jest nie tylko słodszy, ale też bardziej intensywny w smaku.

Świetnie sprawdzi się w przypadku osób, które walczą z ciągłą ochotą na słodycze. Co więcej, jest też doskonałym rozwiązaniem dla cukrzyków, gdyż nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Napoje, jogurty, galaretki

Zawierające aspartam produkty to popularne napoje gazowane i niegazowane, gumy do żucia i rozpuszczalne, napoje mleczne i owocowe czy jogurty. Słodzik ten jest też składnikiem rozpuszczalnej kawy i kakao, owocowych herbatek w granulkach i różnego rodzaju galaretek.

Wszystkie te produkty są słodkie i mają doskonały smak, choć często nie zawierają ani grama cukru. Osoby, które są na diecie, a czasem chcą zjeść coś słodkiego, powinny wybierać właśnie takie, bezcukrowe odpowiedniki ulubionych przysmaków.

Więcej szkód wyrządza cukier

Jak widać słodzik jako wspomagacz odchudzani jest niezwykle skuteczny. Jednak czy aspartam jest bezpieczny? Tu zdania bywają podzielone. Skutki uboczne aspartamu, jakie wymieniają jego przeciwnicy, to m.in. uszkodzenia mózgu czy zwiększone ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane i nowotwory.

W rzeczywistości szkodliwość aspartamu jest mitem, obalonym przez setki niezależnie przeprowadzonych badań. Słodzików nie trzeba się obawiać. Dużo bardziej szkodliwe jest używanie w nadmiarze naturalnego cukru. Aspartam stosowany w granicach rozsądku na pewno nam nie zaszkodzi. A w nadmiarze szkodzi wszystko.