Oregano można podzielić na wiele gatunków, które różnią się zapachem. Jest roślina wieloletnią, osiągająca wysokość do 80 cm.

Łodyga jest prosta, sztywna, czterokanciasta. Oregano wytwarza silny i przyjemny zapach. Roślina ma różowe, białe lub czerwone kwiaty, które wyrastają w szczytowych podbaldachach.

Oregano kwitnie od czerwca do sierpnia.

Oregano w kuchni

Oregano jest jedna z głównych przypraw kuchni włoskiej ( pizza, spaghetti, zapiekanki). Oregano jest niezbędne do potraw mięsnych, sosów, zup, pasztetów, a także do warzyw,
serów i ryb. Oregano dodawaj zawsze na początku przyrządzania potrawy.

Właściwości zdrowotne

W dawnej medycynie stosowano mieszankę ziołową z oregano jako lek na ból głowy. Mieszanka tez działała wiatropędnie i jako środek na wszelkiego rodzaju zatrucia pokarmowe.

Oregano stosowane jest także jako lek żołądkowy, przeciwskurczowy, dezynfekujący, moczopędny, antyseptyczny, i przeciwzapalny. Pomaga także w leczeniu dróg oddechowych. Ze względu na walory zapachowe olejek lebiodowy ma także zastosowanie przy produkcji perfum.
 
 
Arek Czapla