Nawet wśród stworzeń żyjących w polskich rzekach wciąż znajdują się takie, które kryją wiele tajemnic. Poza tym, że są obiektem badań specjalistów, doskonale nadają się do spożycia. Dlatego też w ofercie wielu sklepów zaczynają się pojawiać gatunki, które dotychczas znane były raczej samym wędkarzom.

wegorz

Fakty powszechnienie znane

Węgorzowate to rodzina, której przedstawiciele żyją w polskich rzekach. Można je spotkać ponadto w innych państwach Europy. Ryba ta znana jest m.in. ze swojej długowieczności. W 2014 roku Szwedzi podali do wiadomości, że zmarł najstarszy przedstawiciel tego gatunku, który liczył aż 155 lat. Wpuszczony w 1859 roku do studni wiódł tam spokojny żywot. Co ciekawe nie został tam umieszczony przypadkowo, gdyż ryby te sprzyjały oczyszczaniu wód, w których przebywały. Jako że w XIX wieku wodociągi nie były tak rozpowszechnione, węgorz był szczególnie ceniony przez ludzi. W naturze przebywa najczęściej w ciepłych miejscach o dużym zagęszczeniu mułu, zwykle w pobliżu dna. Choć zdarza się również, że spotyka się go również w potokach o czystym dnie kamienistym. Gatunek ten osiąga rozmiary do 200 centymetrów długości w przypadku samicy i odpowiednio 60 centymetrów dla samca. Węgorz aktywny staje się dopiero po zmroku. Jedną ze zdumiewających umiejętności tej ryby jest fakt, że może pełzać po lądzie z prędkością 3 km/h. Ze względu na coraz intensywniejszy połów objęto go ochroną, gdyż gatunek ten w Europie jest zagrożony wyginięciem.

Ceniony od wieków przysmak

Przeciętny Polak dotychczas ograniczał się do spożywania ryb takich jak karp czy szczupak. Z czasem jednak, gdy wzrosła świadomość kulinarna, w menu wielu restauracji zaczęły pojawiać się bardziej „egzotyczne” gatunki, a wśród nich także i węgorz. Niektórzy wciąż tkwią w przekonaniu, że jest on niejadalny, lecz jest to błędne rozumowanie. Owszem surowica krwi węgorza zawiera ichtiotoksynę, która może powodować skurcz mięśni i inne efekty uboczne, jednak wystarczy ją podgrzać do 58ºC, by całkowicie zneutralizować jej działanie. Przed samym zakupem węgorza dobrze byłoby mieć plan na jego dalsze przygotowanie. W zależności od sklepu rybę można kupić w żywej postaci, którą trzeba wypatroszyć samemu. Jeżeli ma trafić na grill, to lepszym rozwiązaniem będzie wybranie postaci wypatroszonej. Wielu nabywców ceni sobie wędzonego węgorza, który charakteryzuje się soczystym i jędrnym mięsem. Ryba ta doskonale komponuje się np. z kurkami, sosem śmietanowym, czy w galarecie. W książkach kucharskich oraz na blogach kulinarnych nie brakuje pomysłów na przygotowanie na wiele różnych sposobów. Stosując się do tych zaleceń można w prosty sposób przyrządzić wartościowy obiad zarówno pod kątem smaku, jak i składników odżywczych.

Odejście od utartych schematów, zwłaszcza w kwestiach kulinarnych, niemal zawsze daje pozytywne efekty. Dzięki temu mamy okazję spróbować czegoś wyjątkowego. Węgorz jeszcze do niedawna nie przychodził nam na myśl, gdy chcieliśmy zjeść rybę. Dziś znajduje się on w stałym jadłospisie w wielu polskich domach.