Wariacje z małą czarną czyli kawa na wiele sposobów

Kawa jest napojem, bez którego nie wyobrażamy sobie dnia. Pijemy ją przy różnych okazjach: po przebudzeniu dla dodania energii, w południe jako integralny element przerwy w pracy, a także po południu przy spotkaniach towarzyskich. Kawa, tak jak herbata, oferowane są gościom o każdej porze roku. Warto wiedzieć, że czarny, aromatyczny napój można zaserwować na wiele różnych sposobów, nawet nie będąc baristą.

Krótka historia kawy

Według badań archeologów i antropologów ziarna kawy spożywano w różnej formie już w starożytnej Etiopii, ale wykorzystywano do tego celu dzikie krzewy. Znana jest również historia mieszania ziaren kawy z tłuszczem, które to w takim połączeniu miały dodawać somalijskim wojownikom energii przed bitwą.

Dopiero arabscy kupcy odkryli prawdziwe właściwości kawy. To oni zaczęli ją prażyć i spożywać w formie napoju. W XV wieku słynnym ośrodkiem sprzedaży kawy był arabski port Al-Mucha. Wówczas jednak kawa była traktowana jako szkodliwa używka o właściwościach psychoaktywnych. Później zdobyła popularność, a w XVI wieku rozpowszechniono ją na całe Imperium Osmańskie. Najprawdopodobniej słowo „kawa pochodzi od arabskiego słowa „kahwa” lub tureckiego „kahve”.

Do Europy kawa dotarła z dużym opóźnieniem z Turcji. Stało się to za sprawą rozwoju handlu z krajami wschodnimi. Nie bez znaczenia okazała się turecka ekspansja na zachód.

Z czasem kraje zachodnie upodobały sobie kawę, aż w końcu znalazła ona stałe miejsce na naszych stołach. Gustowano głównie w kawie parzonej „po turecku”. Na przełomie XVII i XVIII wieku zaczęto opisywać jej prozdrowotne i smakowe walory. Jej fanem był nawet ksiądz Ignacy Krasicki.

Dziś kaw jest tak dużo, że każdy może wybrać taką, która będzie mu najbardziej smakowała – z mlekiem lub bez.

Wariacje z małą czarną – różne rodzaje kaw

Kawa na naszych stołach gości w różnych wydaniach i cieszy się uznaniem smakoszy. Bariści oferują im coraz to nowe kompozycje. Istnieje wiele rodzajów tego napoju:

  • Espresso – typowa, włoska kawa, przygotowywana ze świeżo mielonych ziaren kawy, parzonej w gorącej wodzie, w specjalnym ekspresie. Ma wyrazisty smak i niezwykły aromat. Na powierzchni dobrze zaparzonego napoju powinna być gęsta pianka – crema.
  • Lungo – kawa na bazie espresso, ale parzonego dłużej niż klasyczna jego odmiana, dlatego po uzyskaniu ekstraktu właściwego dla espresso należy kontynuować zaparzenie aż do uzyskania trzy razy większej objętości – taka kawa jest delikatna w smaku i aromatyczna.
  • Americano – w tym przypadku do espresso dolewa się gorącą wodę, do objętości ponad 150 ml.
  • Cappuccino – włoska kawa, której głównymi składnikami są espresso i spienione mleko, serwowana w filiżance ze spodkiem o pojemności 150-200 ml.
  • Flat white – kawa z dodatkiem mleka przyrządzana z podwójnego espresso, które zalewa się gorącym, spienionym mlekiem, w tym przypadku nie ma jednak puszystej pianki znanej z latte.
  • Irish coffee – kawa po irlandzku, z dodatkiem tradycyjnej whiskey, choć bywa przygotowywana również z wódką, koniakiem, sherry i rumem.
  • Caffè latte – albo po prostu latte, to połączenie espresso i mlecznej pianki. Kawa podawana jest w wysokich szklankach, a do espresso dolewane jest gorące, ubite mleko.
  • Latte macchiato – to kawa podobna do caffè latte, ponieważ także powstaje z bazy espresso i gorącego, spienionego mleka, ale w tym przypadku to do mleka dolewana jest powoli kawa, a nie na odwrót.
  • Mokka – lub też mocha, stanowi połączenie mocnej kawy espresso z gęstą czekoladą. Najpierw do szklanego naczynia wlewa się roztopioną czekoladę i porcję espresso. Można też na wierzchu udekorować kawę bitą śmietaną.

Doskonała kawa w zasięgu ręki

Nie trzeba mieć w domu zaawansowanej kawiarki czy ekspresu wielofunkcyjnego ani uczestniczyć w szkoleniach dla baristów, aby takie kawy przyrządzać dla siebie i swoich gości w domu. Espresso, americano, cappuccino czy latte macchiato bez trudu zrobimy z wykorzystaniem coraz popularniejszych ekspresów na kapsułki.

Szeroki wybór kapsułek o różnych smakach kawy, czekolady, a nawet herbaty znajdziemy w ofercie NESCAFÉ Dolce Gusto. Do ekspresu wkłada się wybraną kapsułkę, włącza się urządzenie i wybiera odpowiedni przycisk. To banalnie proste, a kawy wychodzą znakomite.